2023-07-22 1921 views
Bistro Breton by la creperie地址: 西環西營盤德輔道西321號瑧璈地下3號舖#yauyau_西環呢一間喺西營盤嘅法國餐廳係我第一次食法國菜,佢吸引嘅地方,應該係佢相對友善嘅餐牌同埋價格,可以試法國地道嘅風味。另外啲位都幾好坐,係同隔離位會有啲近,聽到人哋講咩,不過佢都播下歌,細細聲情侶講嘢都唔會聽到。Dinner set $348/1set🍞🍞餐前麵包 $free佢啲麵包有啲硬,同埋唔熱,舊牛油仲好凍添,我覺得佢係專登整到咁樣嘅,因為之後嘅前菜好適合用嚟送佢舊麵包。🐌🐌Escargots de Bourgogne 未食過法國菜都知道法國人係超鍾意食蝸牛嘅,佢用咗一啲蒜蓉牛油嚟整,焗到好香口,啲蝸牛食落好煙眼,有啲似章魚但係嗰浸香味係唔同會係清爽啲嘅。個面仲有塊脆脆俾你送,可以冇咁油膩。🥟🥟Ravioles de Royan 佢呢隻係細細粒嘅雲吞,入面包咗啲芝士咁,佐咗啲芝士白汁咁,我冇乜好專門咁研究過芝士,分唔到佢哋咩名,但係佢嗰兩隻芝士一香一咸,好入口開胃。我就係係呢個菜到點哂啲面包嚟食,佢個汁送面包真係一流。🍖🍖Beef Burgundy 個牛面頰肉真係
Bistro Breton by la creperie
地址: 西環西營盤德輔道西321號瑧璈地下3號舖

#yauyau_西環

Dinner set $348/1set

🍞🍞餐前麵包 $free

🐌🐌Escargots de Bourgogne

🥟🥟Ravioles de Royan

🍖🍖Beef Burgundy
個牛面頰肉真係好食到嘩一聲,牛肉燉到軟淋入味,酒香又夠出但係又冇酒精浸味。旁邊啲蘑菇入哂肉味,同啲香草好夾。隔離啲薯蓉都幾重牛油味,食哂都有少少油膩。

🥠🥠La Paimpol $+38
呢個有用咗黑松露係帶子上面,法國菜嘅海鮮都唔會伏得去邊,食咗好鮮甜。不過同個上面牛肉就唔夾啦,兩個菜都好多菇,食到有啲滯,下次嚟可能叫一個set 要散叫其他海鮮就好。

🍮🍮Crème Brulee
蛋香極濃郁,面嗰塊蕉糖燒得啱啱好,同下面個custard 互補長短,食到飽晒都想繼續食。

🫓🫓Crepe Les Voiles de Saint Tropez
Crepe 係呢到必試嘅item ,個皮整得好香滑,唔會好甜,咁就好啱上面啲雪糕同熟蘋果啦,下面個皮可以溝淡番啲甜味,啱晒食main course 食到滯嚟個好好嘅收尾。

呢到另外有中文餐牌同店員(叔叔),唔駛驚叫錯或者唔識讀啲法文字。雖然我上網背埋點讀去點餐,店員都好似聽唔明咁🥲,我下次都係this this this 算。

味道: 4.3/5
服務: 4/5
環境: 4/5
番兜: 4/5

#西環美食 #西營盤美食 #美食 #好吃 #instafood #foodstagram #foodphotography #yummy #foodiehk #hkfoodie #foodie #igfood #hongkong #hkfood #法國菜 #西營盤法國菜 #BistroBretonbylacreperie #bistro #lacreperie