2021-10-03 492 views
北河街其實都成日去,但就無咩留意哩間鋪頭。先前,同屋企人講開古早味蛋糕,知道元朗有良心店,但原來深水埗都有。佢嘅餐牌成日都有好多味道揀,其實我哋都鍾意食芋泥,芝麻嗰啲;但就因為哩類味道,只放中間一層,所以無優先試;因為Earl grey 同黑糖,成個蛋糕都係哩但味,所以試先。蛋糕普遍鬆軟,有水份,個人喜好,覺得雪咗好食啲⋯⋯『伯爵茶味』$70 有茶香,店員建議雪凍咗個茶味會岀啲,又真㗎喎,我同屋企人都認同⋯⋯『黑糖味』$70(原來無影相)店員話係用日本黑糖,力推;但食落黑糖嗰個味唔明顯。📍 囍源古早蛋糕 (深水埗)深水埗北河街123號地舖。回味指數:💛💛💛🖤🖤💰已經回購咗!先買「黑糖」,再買「伯爵茶」;味道唔係十分精彩,但勝在地理同良心。【後記】➡️其實佢有賣$130兩個,但我係分開買,因為買太多食唔晒;店長有話室溫放3日,放雪櫃可以多兩日➡️「‼️衛生方面‼️」要注意!上次去時,女店員用手食緊雞翼,但佢無抹手或者gel手,就去打開一盒蛋糕俾我睇。下次要注意衛生😷

蛋糕普遍鬆軟,有水份,個人喜好,覺得雪咗好食啲
⋯⋯
『伯爵茶味』$70
伯爵茶

⋯⋯
『黑糖味』$70
黑糖

📍 囍源古早蛋糕 (深水埗)
深水埗北河街123號地舖

回味指數:💛💛💛🖤🖤

【後記】

2021-09-19
TakeAway
$70 (Other)
伯爵茶