2017-08-17 1119 views
滷水鵝片配大豆芽底,黃金比例有肉有膏有皮,滑彈嫩軟集於一身。鵝皮滑滑黏在嫩肉之上,彈彈的鵝肉不鞋不硬滲著肉汁。師傅刀功熟練,厚薄得宜有水準,太厚會韌、太薄無趙頭!沾點清香甜美滷水汁品嚐,不咸不濁,非常美味!捲上大量蒜醋醒神開胃,捲上大量辣椒油惹味刺激,捲上大豆芽清甜爽脆又多汁!點樣食都滋味無窮,蠻喜歡這個!其實配白飯同樣一絕,不過要留肚食多點好野呢,貪吃食家。熱大眼雞,唔想食凍魚飯,唯有嘗試問侍應嬸嬸有無即蒸大眼雞食?說差不多蒸好喇!有無咁好采,居然有新鮮出爐熱辣辣蒸大眼雞食,so lucky!首次係潮州打冷食到。出晒煙送到,比清蒸還要清的蒸法,只用上薑已足夠,原汁原味,不用蔥、不用鹽、不用豉油,只是新鮮就無得輸!青春無敵同一道理。食大眼雞梗係搶眼食先啦,食海斑就搶臉珠登,食黃魚就搶魚肚,食門鱔就搶肝同春,鯇魚就搶魚鰾!不變的定律,物以罕為貴麻!一雙大眼睛都係我囊中物,啫喱戕眼白甚是美味,啜啜啜乾涸殆盡!第二步脫掉厚厚紅色盔甲,露出白滑嫩肉,肉汁反晒光不停閃爍,非常誘惑,我忍不住喇!大大舊背脊肉掉入口,魚鮮味濃濃,魚汁潤澤香醇順喉,滑帶實淨,完全不能停下來。蒜蓉粉絲蟶子皇,每隻 $45

蒜蓉粉絲蟶子皇,每隻 $45 蚊十分經濟,我係街市買都要廿蚊隻。洗得都算乾淨白雪雪,只有微量砂,我原諒您。

蒸得不錯喎,嫩滑帶彈,並無乾硬韌感覺。暖暖地乍喎,幸好鮮甜無比,加上蒜蓉豉油辛中帶甜更加滋味,係欠左辣椒囉。

椒鹽鮮魷,鬆軟炸粉厚厚的包著鮮魷,熱騰騰剛剛炸起再兜個風沙椒鹽送上,果有鑊氣,十分之有壓迫感!

魷魚新鮮度好高,吃得出鮮味,質地較軟不爽脆。炸得金黃香口,調味略重,索索喼汁同吃,中規中矩,食得過。

椒絲腐乳炒通菜,我最愛的水通啊!靚靚翠綠色,大大碌爽嫩甜美又充滿水份,菜甜味突出,跟辣椒腐乳合體如虎添翼,大注大注塞入口,咬到索索聲,菜汁四射夠暢快!

元朗打冷都幾貴喎,除便食食都 $680 啊!專登帶埋隻狗遠征元朗行行逛逛,誰知多年無視察民情,依家成條街都無露天座位!

兜左幾個圈見到某些食肆門口有一兩張檯,但都坐滿食客同狗狗喇。最後走到新福星等巷仔位,侍應阿姐阿嬸們冷淡對待,比張號碼紙我就話企係度等得架喇,唔洗落簿。

等下五分鐘、十分鐘、十五分鐘,一檯一檯坐低都未到我,火都黎!問姐嬸們又懶理,最後問到鬍鬚老闆,立即安排室內坐位嘆冷氣,連狗隻都有位坐唔洗入袋,喜出望外。熱情友善鬍鬚老闆好 warm,讚!服務 4 粒星全歸老闆功勞!
滷水鵝片配大豆芽底
熱大眼雞
蒜蓉粉絲蟶子皇
椒鹽鮮魷
椒絲腐乳炒通菜
2017-04-14
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$350 (Dinner)
滷水鵝片配大豆芽底
熱大眼雞