2008-09-28
20Jul2007 1958旺角這個地方都有冇咁熱門菜式的食店,價錢唔貴,唔好食都唔會肉痛。2條友叫了4個菜式:蕃茄沙律 (Tomato Salad) ($25) - 除了蕃茄外,還有青瓜粒、洋葱及紅蘿蔔,只有少少鹹味,味道清新,沒有我地平時用慣現成醬料的味道,食濃味者絕不適合;牛肝薯條 (Beef Liver Kebab) ($50) - 完全有住家的感覺,牛肝過份熟透,不過茄汁及乳酪用來送薯條也幾特別;土耳其特式炒蛋 (Melemen) ($25) – 像我地平時第一次煮蕃茄炒蛋時的炒完蕃茄後立即加蛋上去,裡面還有青椒粒及洋葱,味道不好係諗住同中式一樣,今次我覺得真係冇乜味,入鄉隨俗,唔夠自己加料;轉轉燒牛肉配飯 (Beef Doner with Rice) ($50):牛肉落左少少黑椒粒燒,之後落左少少乳酪,厚度與茶記與牛扒有關的早餐/常餐有得揮,蕃茄片及椰菜絲為伴菜,最特別係飯帶有甜味,配合它們一齊食又不錯。埋單連加1共83蚊,經常食乜乜豉油西餐的你,係時候轉轉地方。
2條友叫了4個菜式: