2018-03-13
鬧市中有着形形式式既食店,常聽到既有日本菜,越南菜,泰國菜甚至fusion菜。可是,其實有一種菜都是非常美味的,而且富有人情味,就是樓上既私房菜。今次我同好友就去左銅鑼灣既忠記咖啡屋·私房菜。我同友人去到覺得地方非常寬敞舒服。再睇睇佢menu,發覺佢有唔同種類既食物如海鮮,海南雞,餐前小食同埋精美小菜等等。我地樣樣都想試少少,所以就叫左一個二人套餐 (HKD 308)個二人套餐非常豐富,私火靚湯就係霸王花粗露荀豬肉湯,而餐前小食就有陳年花雕醉鴨舌和稻庭烏冬北海道帶子。個主食可以選兩款,我地就要左野菌芥末安格斯牛柳粒和乾隆八寶生菜包。個套餐仲附有生炒臘味糯米飯同埋精美甜點(芝麻湯丸)。個私火靚湯火喉非常好,味道清甜,又唔油膩,而且用料十足。個鴨舌係凍食,好多同好大條,有杞子伴碟,而且有好重花雕酒味。個稻庭烏冬非常嫩滑,有青瓜同蟹柳絲,仲有蟹籽添。 隻帶子非常厚身,好好肉地。呢款小食仲有胡麻醬加左啲wasabi,口感非常特別。小食同靚湯都咁好味,主食點會失禮呢。個安格斯牛柳賣相唔錯,肉質非常稔一啲都唔韌,而且個醬汁非常惹味。 野菌,洋蔥同青椒都好入味,整體黎講非常唔錯。至於個八寶生菜包,有
個私火靚湯火喉非常好,味道清甜,又唔油膩,而且用料十足。
至於個八寶生菜包,有肉碎,香菇,蘿蔔,三色椒,賣相唔錯,加埋佢地既秘製醬汁,放係生菜上面,真係一流呀。
糯味飯有細細碗(x2),有好香既臘味,唔會太油膩,食到停不到口。
至於個芝麻湯丸都唔錯,是芝麻涵的。