Omakase喺香港唔難揾,但係亦都唔平,閒閒地都過千,想試但又財政緊絀嘅我真係唔捨得。見到呢間壽司出左親民價omakase,就即刻想試。餐廳唔算好大,大約有10-20個位,每個位都可以見到師傅整壽司,坐得都舒服。呢到嘅omakase係一次過上嘅,上嘅時候廚師會介紹同建議食嘅順序,食嘅時候記住啦。————————————————🍣 藤&Teng, $328(4/5)個set 包湯、壽司、煮物同甜品。湯係豆乳野菜湯,由日本豆乳、娃娃菜同洋蔥煮成,湯有豆乳嘅濃郁又有菜嘅甜味,而菜就入口即溶,簡單又好味。壽司有八件包括真鯛、甜蝦、北寄貝、金目鯛、中拖羅、池魚、日本白海膽同秋刀魚。每件壽司嘅飯都用左赤醋調味。比較印象深刻係中拖羅,無根而且有好香嘅油脂味。不過唯一挑剔嘅地方係海膽有少少苦味。煮物為軟煮八爪魚,八爪魚有口感得嚟又唔韌,而且入晒甜醬汁嘅味道。最後嚟到甜品嘅水玄信餅同紅豆最中。水玄信餅加左黑蜜調味,味道稍甜。而紅豆最中嘅餅殼欠缺香脆嘅口感,甜味亦蓋過紅豆嘅味道,有啲失望。————————————————🛎 如果鐘意我個post,希望你可以follow我個IG @whattoeat.hk

————————————————

🍣 藤&Teng, $328(4/5)
個set 包湯、壽司、煮物同甜品
最後嚟到甜品嘅水玄信餅同紅豆最中。
————————————————
🛎 如果鐘意我個post,希望你可以follow我個IG @whattoeat.hk。你嘅支持係我寫Post嘅動力💪🏻。