2021-11-23
經過尖沙咀見到新開的70s Food Dining by Vintage House,原來係food court,裝修以歐陸風情為主,初步逛完一圏,就揀左一間由泰國人主理的,食泰國菜當然要試下冬蔭功湯同泰式炒金邊粉夠唔夠正宗,串燒拼盤亦是必食菜單。 用手機QR code下單📱食物會有專人送到枱面,比一般food court服務更周全👍🏻 =冬蔭功湯 $98=夠足料✨有幾隻大蝦🦐仲有香茅、紅辣椒、泰國檸檬同魚露等提味,逹到鮮甜酸辣又有鹹香,味道濃厚層次豐富,辣度適中👍🏻最細心抵讚的是有小火爐細火保暖,熱辣辣的,剛好近日天氣轉冷,食熱鍋感覺舒服溫暖。 =泰式炒金邊粉 $75=Pad Thai 份量幾多,用了蝦肉、芽菜、豆腐乾和韭菜。蝦肉大隻肉質爽口,金邊粉質地剛好。味道帶點甜味,口感豐富。 =串燒拼盤 $48=豬肉、牛肉和雞肉各一串,配上秘製花生沙嗲醬,香噴噴的,豬肉和牛肉串夠煙韌,肉味重,唔會鞋身或烤燶,雞肉串厚身夠嫩滑,所以個人最鍾意雞肉串燒! =燒雞中翼 $22=一碟兩隻,秘製醬汁調味剛好,唔會過鹹,食落味道好😋燒烤的時間控制好,唔會烤得太乾身,是不錯的雞翼串。
=冬蔭功湯 $98=
=泰式炒金邊粉 $75=