2015-11-30 1139 views
今日黎尖沙咀食晚飯, 經朋友介紹黎到呢間o係大廈入面Ge樓上餐廳, 餐廳環境好舒服, 有露台座位, 可以望到九龍公園ge大樹,而且餐廳選用藤椅,一下子好似由鬧市去左郊外咁呢度野食選擇好多, 左睇右睇最後叫左以下幾樣首先黎個柚子沙律($98), 好大碟有好多柚子同花生, 柚子新鮮爽甜, 配埋泰式辣汁好醒胃, 雖然價錢偏貴, 但都係不錯ge開胃小食呢個泰式春卷($88)又係好大碟, 春卷新鮮炸起, 一上台已經feel到好熱, 春卷好脆好香口裡面包左粉絲同菜, 沾左泰式辣醬幾好食Vi要推介呢個泰式燒豬頸肉($98)豬頸肉燒得好香, 而且肉質好嫩帶小小爽口,Vi平時食豬頸肉最怕好肥,但呢度ge豬頸肉肥瘦均勻同埋旁邊配左一款酸酸地微辣ge汁好夾, 好味呢另外仲叫左個酸辣海鮮湯($128), 海鮮湯好清而且好足料,有大蝦,青口同魷魚, 湯底酸味比辣味重,岩哂唔食得太辣ge Vi比起冬蔭公, Vi更喜歡呢個清清地ge酸辣湯, 飲完個胃暖哂P.S. 侍應見到我地飲哂會主動過黎加湯, 值得一讚最後主菜叫左香芋雞肉焗飯($108), 焗飯用石鍋上, 食到尾都仲好熱,成個飯好大份, 飯粒比較細粒同鬆散, 但
餐廳環境好舒服, 有露台座位, 可以望到九龍公園ge大樹,
而且餐廳選用藤椅,一下子好似由鬧市去左郊外咁
呢度野食選擇好多, 左睇右睇最後叫左以下幾樣
柚子沙律
首先黎個柚子沙律($98), 好大碟有好多柚子同花生,
泰式春卷
呢個泰式春卷($88)又係好大碟

春卷新鮮炸起, 一上台已經feel到好熱,
春卷好脆好香口
裡面包左粉絲同菜, 沾左泰式辣醬幾好食
泰式燒豬頸肉
Vi要推介呢個泰式燒豬頸肉($98)

豬頸肉燒得好香, 而且肉質好嫩帶小小爽口,
Vi平時食豬頸肉最怕好肥,但呢度ge豬頸肉肥瘦均勻

同埋旁邊配左一款酸酸地微辣ge汁好夾, 好味呢
酸辣海鮮湯

P.S. 侍應見到我地飲哂會主動過黎加湯, 值得一讚
香芋雞肉焗飯
成個飯好大份, 飯粒比較細粒同鬆散, 但係就好香芋頭味,

而且好多雞肉同粒粒芋頭, 成個飯食落好香口, 唔肥膩, 不錯
椰青
飲品叫左椰青($48), 夠哂凍又清甜

總括黎講, 呢度環境好舒服, 有遠離煩囂ge感覺,
而且食物好食, 大大份適合多人分享
2015-11-29
柚子沙律