2017-11-19
在旺角揾野食不難,要揾好野食而且環境寧靜坐得耐的就有點難,星期日下午三點的旺角,沒一個地方是静的,正好下午茶時間,一行四人為了等傍晚睇戲,找到金雞廣場19樓這個鬧市中的隱世cafe歇腳。一出電梯19樓就見到To-Gather Cafe, 估不到內裡環境咁寬敞,卡位超闊落,坐8個人都得,梳化也很舒適,行街行得累來坐最好;有個角落放滿了board game可以玩,成班朋友來食野歇腳,可以玩到半日啊!好驚喜!正好有下午茶餐,跟一杯$32的飲品,可以轉其他飲品補差價就得,咁要試下d特別飲品啦!榛子朱古力凍飲$37,生薑蜜熱飲$37,跟餐叫每杯補$5 差價,榛子朱古力飲左一啖,忍唔住叫出來,好好味啊!上面有奶泡,唔止賣相靚,其實係要拌勻來飲,令榛子朱古力增添奶味和幼滑口感;榛子味很香濃,與朱古力一起是永恆的拍檔,飲一啖即刻醒神!生薑蜜熱飲很清甜,夠薑味得來不會有辣的感覺,今日氣溫驟降,想驅寒暖身啱晒!豬扒蛋出前一丁麵 $51,呢個係下午茶餐,塊豬扒有半個碗咁大塊,食落肉質好爽口不會太乾,沒有用太多調味料醃製,反而令豬扒肉味更香。而出前一丁麵仲好爽口彈牙,湯用返出前一丁麻油味湯底,哈哈,絕對有茶餐
豬扒蛋出前一丁麵 $51,呢個係下午茶餐,塊豬扒有半個碗咁大塊,食落肉質好爽口不會太乾,沒有用太多調味料醃製,反而令豬扒肉味更香。而出前一丁麵仲好爽口彈牙,湯用返出前一丁麻油味湯底,哈哈,絕對有茶餐廳風味,但喺西餐風格嘅cafe 出現,感覺真係好新派 !
另一個下午茶餐吉列魚柳沙律$51,好有驚喜,因為個田園沙律好足料,有沙律菜、生菜、車厘茄、青瓜、粟米,淋上日式芝麻醬,感覺完全係西餐廳嘅沙律前菜咁!炸魚柳有三塊,炸得夠乾身,好脆,裏面魚柳唔會有一層油喺度,但係水分充足,外脆內滑,廚師工藝技術應該唔錯,沙律醬上面灑咗香草,點魚柳食,多一份清新香味,不會油膩,推介。
小食方面,先來一個泰式炭燒豬頸肉$52, 一上桌已聞到好香bbq味,見到有炭燒的微焦,味道有啲燒烤蜜糖味,甜甜地,又香又有肉汁。
點埋魚露食更加惹味,因為魚露鹹鹹地,加咗辣椒蒜蓉等調味,可以調起豬頸肉的香味,佢仲有 椰菜墊底,我用魚露撈埋椰菜當沙律菜食,真係食個碟底朝天,一點也不浪費!
鹽酥雞粒$48,好啱幾個朋友一齊share。
本來驚會唔會食得太鹹,但食左第一粒就知好味!因為炸得好鬆化,裏面雞肉唔會乾爭爭,而係好多肉汁,雞肉粒好滑,外面灑上的椒鹽唔係得個鹹字,佢應該落咗梅子粉調味,有好輕微嘅酸甜味,和淡淡的梅子香,我覺得比起士林夜市的鹽酥雞更好吃。
蒜香雞翼$52,有六隻大雞翼,炸得好靚。
上面鋪滿 炸蒜蓉,賣相吸引,一咬開,脆皮內流出熱辣辣的肉汁,辣親嘴添,雞翼肉好滑,最鍾意佢鹹淡適中,唔會似平時街邊小食,越食越咸。
食到最後,女士們都係要來個甜品結尾。點咗個 紐約芝士蛋糕,有朱古力醬伴碟,一切開,是見到的鬆化,沒有多餘的氣泡,證明芝士餅受熱很均勻,吃著每一口都是芝士和檸檬味,不會有些質感鬆有些質感硬,這是很考廚師的工藝呢!除了吃,我還很欣賞廚師的技巧啊!
埋單加一後$325,本來諗住歇腳,結果食左咁多小食,最喜歡呢度空間夠大,適合成班friend一齊嚟玩下board game 傾下計,就算得一個人嚟,都坐得好舒服好寧靜,下次嚟旺角要揾地方坐,又多一個選擇。