2022-06-27 3497 views
假日同男友去chill下,揀咗呢間地中海菜,點咗兩個Holiday Brunch set慢慢歎。一般餐廳前菜都係揀一款,不過呢個Brunch set就揀兩個,貪心既我地梗係揀到四款不同啦。前菜 - 西班牙多士 (三文魚卷&哈羅米芝士)底層多士鬆脆,上面除了三文魚同芝士,中間仲夾有沙律菜及酸酸甜甜的黑醋醬汁,配搭得宜,好有早餐feel。第一次食哈羅米芝士,最初仲以為係實淨啲既魚,原來係一種由綿羊同山羊奶混合而成的芝士,入口完全無羶味。前菜 - 意式蕃茄薄片呢度菜係我最鍾意既西餐前菜,蕃茄夠fresh 帶甜全無酸味及青味,加上少量Mozzarella 芝士更帶出蕃茄鮮味。前菜 - 希臘沙律份量多,正正常常。前菜 - 蘑菇湯 待應即場用壼倒出,份量都幾多,菇味超濃郁。主菜 - 海鮮串燒呢個非常打卡able,串燒由上至下分別是檸檬、青椒、三文魚、茄子、吞拿魚及蝦。 無論魚同蝦都燒得啱啱好好,裏面仍然嫩滑。串燒吊著,上層的檸檬汁會自然流下除腥提鮮,同時串燒上亦塗滿了Tabasco辣汁,醒胃惹味。想再重口味啲,串燒架上有兩款汁,一款係Tabasco,而另一款就係BBQ醬。 最底放著兩塊開口麵包,串

前菜 - 西班牙多士 (三文魚卷&哈羅米芝士)

前菜 - 意式蕃茄薄片

前菜 - 希臘沙律
份量多,正正常常。

前菜 - 蘑菇湯
待應即場用壼倒出,份量都幾多,菇味超濃郁。

主菜 - 海鮮串燒
串燒吊著,上層的檸檬汁會自然流下除腥提鮮,同時串燒上亦塗滿了Tabasco辣汁,醒胃惹味。想再重口味啲,串燒架上有兩款汁,一款係Tabasco,而另一款就係BBQ醬。 最底放著兩塊開口麵包,串燒鍾意就咁食又得,自製夾包又得。

主菜 - 烤纽西蘭西冷眼扒 紅酒汁 (+$30)
呢度既西冷唔係成塊煎,係類似自助餐切出黎個款,可能因為咁落單時無問要幾成熟。兩塊大大塊,估計大概5成至7成熟,肉味濃郁,容易切開唔靭; 仲有肉下面伴著的薯蓉和小甘筍都好高質。

甜品 - Churros
俗稱鬼佬油炸鬼的Churros, 沾滿砂糖,再係上面加了草莓醬及朱古力醬,但入口又唔覺得太甜,仲非常鬆脆,雖然食完主菜已經好飽都不經不覺入哂個胃度。

2022-06-26
Type of Meal