2019-08-17
深水埗美食嘅選擇真係越多越多樣化,而且質素仲提昇不少。就好似今日就發現左間新張無耐嘅天下茶屋日系招牌嘅吸引,另一特色係門口竟然設有台式特飲區。而餐廳內裏裝修簡單,有木材,同水泥,加上植物裝飾,即新穎又乾淨,坐底用餐都好舒適。menu方面只有簡單倆頁紙,一面係小食同飲品另一面就係主食,分為咖哩飯,燒咖哩,湯烏冬同丼物4個區而眼見其他食客都會點呢個蒲燒鰻魚帆立貝温泉蛋丼,單睇個名都覺係必點,鰻魚肥厚多肉,但帆立貝就略為bb,而温泉蛋生熟度控制得幾好,除燒汁外,將温泉蛋黃拌入飯中,更加高嘅享受燒咖哩芝士牛油烤雞飯,無錯都係比個名吸引左,好少見有餐廳menu寫燒咖哩,上枱後原來係芝士焗咖哩雞扒飯,咖哩汁確實唔錯,甜辣咖哩味配上拉絲芝士都唔錯,但個人應為飯身偏硬,可以更好。見價錢唔貴所以都點多幾款小食試,日式炒雜菜,有菇有菜有甜豆仲有埋藕片,真係幾掋食味付三珍....相信係外購食材,但都係勝在份量多飲品我們就揀咗沖繩海鹽奶蓋烏龍茶,小丸烏龍奶茶,茶底味道好好飲,又唔太甜我中意
日系招牌嘅吸引,另一特色係門口竟然設有台式特飲區。
menu方面只有簡單倆頁紙,一面係小食同飲品
另一面就係主食,分為咖哩飯,燒咖哩,湯烏冬同丼物4個區
味付三珍....相信係外購食材,但都係勝在份量多