2023-09-13
今晚放工帶埋呀爸黎了呢間露營主題既餐廳晚餐。家下天氣咁熱,都好難去到戶外露營,呢度又真係好特別又夠特色。餐廳環境100分,好似營地邊的長餐檯咁,而且食物用具等都是露營用品咁,好夠特別,岩曬打卡。爸爸呢個大細路今晚都係餐廳食得開心,仲影了不少相,充滿回憶。除了環境好,食物種類及質素都好好的。我們點了數款食物。呢一杯花生醬焦糖金脆奶昔都十分特別,上邊放了數件金脆,金脆脆卜卜的,焦糖味好濃,吃了一件脆卜卜。奶昔是有滿滿濃厚的花生醬味,好香好creamy,好正。之後我仲把焦糖金脆放到杯中再加以拌勻,令奶昔飲起來口味獨特,花生味跟焦糖味,好香好濃,正。這款鐵鍋煙燻黃油雞飯很讚,以鐵鍋盛著食物,感覺也很像露營剛剛經營火烤熟的一樣。黃油雞件又香又幼滑,雞件十分juicy,好好味。而且雞汁滲透到飯中,每啖飯都好香,而且以鐵銅盛載更能保熱。飯粒仲混了蔬菜粒,唔錯。營火烤原條魚,有店員會把原條魚在小爐上以火加熱,把魚燒到香噴噴,魚皮又脆身。店員把魚燒好後,會放到食物板上供食用。原條魚口味好清新,魚身中間切開了放置了檸檬片及香草,所以魚肉吃起來都充滿新清檸檬香、香草味,好fresh….魚肉啖啖肉,連皮食,脆
除了環境好,食物種類及質素都好好的。
我們點了數款食物。
營火烤原條魚,有店員會把原條魚在小爐上以火加熱,把魚燒到香噴噴,魚皮又脆身。 店員把魚燒好後,會放到食物板上供食用。原條魚口味好清新,魚身中間切開了放置了檸檬片及香草,所以魚肉吃起來都充滿新清檸檬香、香草味,好fresh….
魚肉啖啖肉,連皮食,脆卜卜好好味的。
仲有大量蔬菜,如青瓜、茄子、粟米等伴碟,吃得很滋味。
烤白豚肉串配泡菜醬紫菜脆片,呢道菜式相當唔錯,都是充滿營造風。以鐵簽串著白豚肉粒、菠蘿。一啖一粒好好味,白豚肉肉味香濃,配上菠蘿的清甜爽口,口味唔錯的。另外呢份紫菜脆片都相當惹味,每片都脆卜卜,好惹味,仲可配上泡菜醬或蛋黃醬,帶出唔同既味道。
營火巧克力棉花糖夾餅,我跟爸爸最愛這個菜式,因為又有得食又有得玩,十分開心。以前去bbq都有時會燒下棉花糖,估唔到係餐廳都可以燒,好正呀。涼住冷氣黎燒棉花糖,特別開心,而且火勢又唔會過大,冇咁易燒燶,慢慢把原粒棉花糖燒至金黃色,再因自己口味,沾上朱古力醬或夾埋餅乾,好吸引呀。又有得玩又有得食,而且係冷氣度燒棉花糖呢個體驗好正。為是日的美味晚餐都在歡笑聲中劃上一個完美的句號。