2016-10-21
又係一年一度扮鬼扮馬既節日!成日見到You Tube有好多唔同種類既Halloween化妝片,自己都好想化埋一份!不過先唔講「扮野」,襯住節日點可以唔食啲節日限定既食物呢?Halloween既糖果對我黎講已經唔夠,中意high tea既大家有福喇!估唔到Halloween都會出tea set,今個萬聖節一於同哇鬼們一齊high tea~其實依間DK Cuppa Tea既tea set已經出晒名精緻同好食!今次都係第一次黎食tea,不過勢估唔到會出Halloween Tea Set,入到去已經見到唔少既恐怖擺設,店員已經化晒妝,睇黎今次要留係到走唔甩喇@0@成個充滿鬼怪成份,件件都睇得又食得,而且仲有Tea Set必備既macaroon~外形仲要係南瓜臉同蜘蛛!趣怪可愛~首先黎個南瓜湯配大蝦,小小既酒杯份量已經夠晒入味,大蝦肉質好彈牙,味道頗甜,而南瓜湯個質感較澀,南瓜味好濃,香甜醒胃。然後店員就行埋黎問我地「trick or treat」,緊係即刻醒粒糖比佢,但佢又叫我打開睇下咩黎,我毫無心理準備下打開,哇!(真係叫左出黎)原來糖果入面並唔係糖咁簡單,原來係芝士丸、魚腐丸等等,真係好驚
自己都好想化埋一份!不過先唔講「扮野」,
襯住節日點可以唔食啲節日限定既食物呢?
店員已經化晒妝,睇黎今次要留係到走唔甩喇@0@
Halloween Tea Set
外形仲要係南瓜臉同蜘蛛!趣怪可愛~
南瓜湯配大蝦
糖果丸子
糖果丸子
迷迭香牛角包配煙三文魚
牛角包源先法國,就算齋食都完全唔dry,外層微脆而內裡鬆軟,迷迭香佈滿成個口腔,
非常香口同鬆軟!食上去唔會跌麵包碎。中間既切口位可以夾煙三文魚,不過我覺得就咁食更好味~
血淋眼球巧克力鬆餅
但依個都可以食得嫁@_@外形做得好細緻,但其實係粒黑朱古力,
而眼球下面就係朱古力鬆餅,眼球甘甜回香,而鬆餅味道中規中矩。
盜墓牛肉批
盜墓牛肉批份量驚人,兩人share都好飽肚,而且味道好出色。
依個墳墓仲可以加上茄汁,提高tea set既驚嚇程度,血呀!!!
批既外層較硬,但掘出黎既餡料真係一級棒!
盜墓牛肉批
係牛柳而非牛肉粒,而且批內既醬汁非常入味,成個批既夾又好食。
南瓜白松露巧克力配芝麻黑糖麻糬
朱古力甜而不膩,帶淡淡既白松露香。而底下仲有粒芝麻黑糖麻糬,
口感好煙韌,芝麻味濃郁,食落去比較濟。
法式燉蛋
原來依個Tea set仲有一個求籤小遊戲,當我求到一個號碼就對應番籤既內容,
結合埋精油既功效黎解籤,不過見到枝籤係上面,都會諗究竟食唔食得既呢?
法式燉蛋+焦糖,咁先係一對,真係估都估佢唔到XDD
而味道方面亦都唔錯,燉蛋質感幾滑溜,焦糖令燉蛋既味道更香口。
蝶豆花
飲上去冇咩特別既味道,感覺奇怪。
蝶豆花
想知就自己去體驗下喇XD 今次high Tea可以話係我食過最有特色最應節同最好味而且最飽既tea set呀~~~
而且一邊食tea一邊同哇鬼們互動,真係夠晒節日氣氛~