2017-01-23
今日收工去左銅鐵灣行街街,行到去Times附近開始覺得餓餓地,本身想過登龍街食拉麵,但係朋友介紹話係鵝頸橋底有間隱世的拉麵店。見朋友咁推介,決定行過隔離街食!呢間拉麵店細細間,除左一張四人台外,就係7丶8個拉麵位。咁我地當然坐拉麵台位,可以望下師父點煮呀麻我就選左最傳統的「魂」,即係原味的濃豚骨湯。大約5丶6分鐘就有得食啦。先講個湯底先,豚骨湯好濃,有D稠身的感覺,但係飲落口覺得好舒服,唔會覺得太黏口。豬骨味好香,而且唔會好油膩,我個朋友重要所有湯都飲哂添。而個麵係選取曲身麵,彎彎的麵可以吸到大量的湯汁,可以盡情咁飲到好味的湯底。麵身煮得幾爽身,唔會太腍,而且份量都幾多,好抵!至於配料,主要係木耳丶叉燒同糖心蛋,叉燒肉味好濃,而且大大片,油香得黎唔算太肥膩。糖心蛋有流心的效果,蛋黃配上麵同湯底去食,又係另一種享受。
呢間拉麵店細細間,除左一張四人台外,就係7丶8個拉麵位。咁我地當然坐拉麵台位,可以望下師父點煮呀麻 我就選左最傳統的「魂」,即係原味的濃豚骨湯。大約5丶6分鐘就有得食啦。