2018-08-26
今年6月朋友推介這間5道法國菜餐廳同我食生日飯。這是一間樓上法國菜連酒吧.全間餐廳以魔法做主題好有Harry Potter feel.一打開Lift就見到紅卜卜牆有一份好神秘.門口掛曬口D長袍.大家可以著起影相.一打開門.設計都好靚。勁多影相位。門上面見到一排魔法棒。有一邊牆掛滿相框及油影。一坐低就有waiter會細心講解餐牌有5 course 4 course 3course比大家選擇.5 course:Appetizer/Soup/Main Course/Pasta/Dessert我地分別揀左5/4/3道菜 share食 &點左3杯Cocktail 慶祝一下lacheers!!!Lychee Martini /Mojito/sex on the beach每道菜一上都有waiter詳細講解菜式如何烹調出來的.每道菜式配及都十分之講究及融和鵝肉醬脆餅以火箭菜托底香脆+油份好香加上火箭菜真係好好食香煎吞拿魚配粟米片併三文魚子栗子忌廉湯牛肝菌磨菇湯(幾香做足本份)溫州蜜柑雪葩(清新開胃.清清口腔.準備上主菜la)Lee個係當日特到推介的由慢煮牛頰肉變左慢煮野生(咩咩)牛肉配炸新鮮薯片因為
一坐低就有waiter會細心講解餐牌
我地分別揀左5/4/3道菜 share食
&點左3杯Cocktail 慶祝一下la
cheers!!!
鵝肉醬脆餅以火箭菜托底
香脆+油份好香加上火箭菜真係好好食
香煎吞拿魚配粟米片併三文魚子
栗子忌廉湯
牛肝菌磨菇湯(幾香做足本份)
溫州蜜柑雪葩(清新開胃.清清口腔.準備上主菜la)
因為話個肉價錢貴的問題所以揀左佢由個由原本5 course變左4個course la)
果然沒有失望.個牛肉好嫰滑個汁配塔一流。
芝士青口煮意粉(不愛吃青囗的我愛上青口)
慢煮法國黃雞肉(面夠香肉夠滑。)
嘩lee個正到冇朋友.鵪鶉脾意大利飯(超法式的一道菜
隻鵪鶉脾嫰到冇朋友.配埋個香濃意大利飯.真係太正la.令人食過不停
培茶芝士餅:茶香芝士味出擺碟又靚速隻古朱力蝴蝶都好好食ga.
檸檬撻:我一個最愛吃檸檬撻的朋友話lee個撻係暫時佢係香港食過最出色的檸檬🍋撻.酸味拿列得剛剛好
總結:
每道菜到好配合&食出廚司花盡心思的制作
價錢$680幾蚊食到五個course的法國餐
仲要係晚餐唔係Lunch.
咁嘅價錢食到咁高質的法國菜真係好合理.
一間我會再三幫襯的餐廳.
希望佢再定期出多D不同ge菜式的course&甜品la.
真係好好味ar
好多謝我D朋友仔咁贊的推介ar.
過左一個好正的magic night ar.