2021-12-08
拉麵迷朋友介紹我嚟食呢間新開嘅拉麵店,小店位置唔多,星期日一點幾嚟到啱啱好坐到最後兩個位,唔使排隊等位。餐牌上只有三款沾麵,包括原味嘅淡麗系豚魚介沾麵、辛辣系豚魚介沾麵同每日不同款式嘅special。另外,麵條、湯底同配料都可以自由配搭。由於廚房得一個廚,落單後等咗廿分鐘先有得食,等得比較耐。沾麵配料有四塊叉燒、溏心蛋、紫菜同海藻。叉燒用上香港本地蒓豚,肉味香濃煮得夠晒腍今日嘅Special係鹽燒,同樣係魚介沾湯,但叉燒就加咗鹽蔥,蔥油好香,食落比起原味更惹味,係個好好嘅配搭豚魚介沾湯屬於淡麗系,湯色清澈透明唔油膩,比起香港最常見嘅豬骨白濁湯感覺清爽得多,而且無咁重口味。湯底魚介味突出,帶微微甜味麵條用上彩拉麵嘅自家製麵,可以清楚見到麵條中一粒粒嘅全麥粉。麵條食落小麥風味突出,少少彈牙,本身鍾情於粗麵嘅我覺得呢款幼麵都唔錯值得一讚嘅係麵條過冷河程度剛剛好,大概係室溫,唔會太凍。整體嚟講沾麵好有水準,價錢亦好合理,難怪新開無耐已經要排隊。每日都做唔同限定口味,睇得出小店心思。希望可以保持住質素💪🏻
由於廚房得一個廚,落單後等咗廿分鐘先有得食,等得比較耐。