2024-09-25
行小西灣,見到呢間食酸菜魚嘅餐廳,主打平民價錢正宗四川風味菜式,就去試吓~今次我哋叫咗一個2-4人份嘅酸菜魚,選擇咗老壇酸菜湯。啲酸菜真係多到好似唔駛錢咁,食落去超澎湃!用嘅魚係鱸魚,味道鮮甜,湯底除咗有魚嘅甜味,仲充滿咗濃郁嘅酸味。份量真係大,入面有闊薯粉、薯仔、萵筍、豆腐、豆腐皮、大豆芽、娃娃菜、金針菇等,仲有額外兩份手工薯粉、米線或者白飯。呢盤酸菜魚材料足夠,鱸魚片滑溜溜,啖啖肉都好大件,湯底正宗川菜風味,越食越開胃。薯粉新鮮煮好,搭配酸菜湯味道一流,窩筍吸滿湯汁,真係惹味。另外,我哋仲叫咗鹽焗手撕雞,味道香口,口感鹹香,雞肉滑,雞皮油香重。手撕雞上面仲有生菜同花生,咸咸地好適合配酒。涼拌海蜇就係一碟清爽選擇,唔辣,香麻油味,海蜇幾爽口,份量比想像中多,帶嚟一絲涼意。最後係麻辣豬耳,麻辣味輕微,但又啱我呢啲唔太食辣嘅人。豬耳脆嫩爽口,加上麻辣醬汁真係好搭,配啤酒或者白飯都好好食。