話說幾個星期前同朋友 “村井” 食咗間新嘅廚師發辦, 一個字: 失望! 我提議食番間我食過又有信心嘅, “村井” 竟然話唔怕失敗, 寧願試新嘢, 可以睇下我寫新食評 😂. 終於夾到時間. 食乜好? 谷友大神推介嘅大部份都係 “預約困難店”, 唯有開店幾個月嘅 “㬢” 似乎未必被推爆, 我同 “村井” 決定趁早一試.🍽 “㬢” 入口喺宏安道, 對住馬路嘅地舖. 餐廳設有一張10人L型吧枱, 兩位師傅, 今日每人一打四. 點左12貫壽司套餐, $480+10%.🍥 蒸蛋. 配有蝦, 元貝, 俾到鮮味. 夠熱. 好味道!🍣 第一件... 真鯛. 配少少青檸汁. 以第一件嚟講唔淡味喎, 合格.第二件... 金目鯛, 千葉縣. 十分肥美, 冇燒過都咁好味嘅? 掂!第三件... 帆立貝, 配岩鹽. 清甜爽口, 非常厚身, 口感澎湃, 我鍾意! “村井” 好奇問師父點解帆立貝唔係圓形係長方形, 師傅即席示範: 中間切開, 反出, 得咗.第四件... 櫻鱒, 秋田. 口感綿綿軟滑, 有驚喜.第五件... 關鯖. 加咗薑蓉, 蔥花及秘製味料. 油脂滿溢, 魚味濃郁, 味道調教一流. 師傅將魚料切開三片再

🍥 蒸蛋. 配有蝦, 元貝, 俾到鮮味. 夠熱. 好味道!
蒸蛋

真鯛

金目鯛

帆立貝

第四件... 櫻鱒, 秋田. 口感綿綿軟滑, 有驚喜.
櫻鱒

第五件... 關鯖. 加咗薑蓉, 蔥花及秘製味料. 油脂滿溢, 魚味濃郁, 味道調教一流. 師傅將魚料切開三片再叠番埋, 賣相加分. 之前係其他鮨店試過紫菜加昆布嘅版本, 今次簡簡單單反而有驚喜!
關鯖

第六件... 間八. 加咗山葵莖, 多咗變化, 但唔覺有芥末味. 口感非常似油甘魚, 結實, 重魚味, 讚!
間八

第七件... 池魚, 島根. 魚味濃郁, 略帶油香.
池魚

第八件... 幼鰤魚. 好食嘅. 可能前兩件都係重魚味, 呢件味道跑唔出.
幼鰤魚

第九件... 赤貝. 略淡...
赤貝

第十件... 拖羅, 京都府舞鶴. 師傅將三個唔同部位嘅拖羅切片再叠番埋. 醬油味魚味非常豐郁, 口感滑溜.
拖羅

第十一件... 三文魚子. 卜卜脆, 甜甜地嘅, 聽講用酒處理過, 幾特別.
三文魚子

第十二件... 馬糞海膽. 鮮甜, 正常發揮.
馬糞海膽

🥣 赤麵豉蝦湯. 用蝦頭熬出味道, 特別鮮味.
赤麵豉蝦湯

🍨 咖啡杏仁味雪糕. 好食.
咖啡杏仁味雪糕

🤗 總結一下: 餐廳門口對住大街, 用餐嘅吧枱好接近門口, 都幾嘈, 師傅介紹食物嘅時候, 聽得少少辛苦. 整體服務到位, 密密加茶. 今餐出色嘅壽司包括金目鯛, 帆立貝, 櫻鱒, 關鯖, 拖羅. 魚料食材優質, 略玩刀功, 唔太多花巧嘢, 性價比有吸引力. 值得一試.
$528 (Lunch)
蒸蛋
真鯛