耐無見ge朋友約我去試呢間鯛魚魚湯專門店,老老實實,第一次聽餐廳名,抱住疑問和好奇ge心思和友人黎到距地位於灣仔ge分店(實際上非常之近銅鑼灣-_-_平時食鯛魚都係刺身ge形式黎食,對於我黎講鯛魚魚湯呢樣野系比較陌生ge.睇完餐牌,本來以為只系一間普通類似吉X家之類ge快餐店啦,誰不知系不知廬山真面目!!比餐牌上面ge<鮑魚花膠湯飯>,<皇帝蟹腳海膽湯飯>震驚到@@勢估唔到會有呢類平時比較貴價ge食材系餐牌入面@@而且距每一個湯飯都可以再追加d配料,例如:鮑魚啊,花椒啊,海蝦,帶子等等啦~而且價錢都比較合理ge.比覺得唔夠食或者想試多d野ge朋友多個選擇!為食ge我最後當然系和友人各叫咗一個,試試距先!!另外飲品就叫了蜂蜜分子蘋果果醋同埋熱帶日出,因為距晚餐時間叫特飲半價,都幾抵.話咁快,熱辣辣ge2個湯飯就上黎啦!!鮑魚花膠湯飯($108)+象拔貝($18),好豪華啊~首先已經見到2只鮑魚系鍋度,真係好滿足,再加埋有4~5條大大條ge花膠系度!真係好醒神,而且個湯飯好香,系好濃郁果種魚湯ge清香,果然鯛魚湯似乎系唔同d wor!!首先個湯飯,真係個湯系

話咁快,熱辣辣ge2個湯飯就上黎啦!!
鮑魚花膠湯飯

而且個湯飯好香,系好濃郁果種魚湯ge清香,果然鯛魚湯似乎系唔同d wor!!首先個湯飯,真係個湯系重點!好濃郁,好清甜,唔系味精味的,而且湯飯入面有d基本配料,
鮑魚花膠湯飯
例如:木耳絲之類,令到成個口感更加豐富!果然魔鬼在細節啊!!試試個鮑魚同花膠先~鮑魚唔算細只架啦,斤兩啱啱好!!軟糯彈牙!好正ge鮑魚鮮味,果只味真係其他食材
度搵唔到,花膠大大條,唔un的,相反好彈牙,吸收埋魚湯ge味,好正啊~
皇帝蟹腳海膽湯飯($168)+煙三文魚片($18),呢個湯飯,系試過最豪華ge湯飯之一,一晚比我試到2個最豪華,真係唔話得!大大塊海膽,同長腳蟹腳!系湯飯上面,店員介紹話,輕輕用魚湯泡泡個海膽,成個飯會更加香!一於聽距講,試下!認真,呢個價錢食到呢個海膽,真心好值,講真,距其實已經好過香港出面好多ge海膽。
皇帝蟹腳海膽湯飯
我唔知系我果晚太好運,咁啱咁好食定乜啦,反正真係好正,拍得上我自己系日本食果d
另外距長腳蟹腳好厚肉,仲非常貼心地預先剪好咗個蟹腳,等客人食得更加方便,呢個心思真係好貼心XD
特飲蜂蜜分子蘋果果醋,熱帶日出,蜂蜜分子果醋,入面有d蜂蜜ge珠珠,幾得意,而且果醋酸酸地,好開胃.熱帶日出系主要系用熱情果,好香熱情果味,而且唔會好甜,幾清新!!
三文魚同餃子都正正子,熱辣辣
好適合平時放工或者中午過黎食飯,因為距除了d比較高級ge餐之外,其實仲有好多款親民d ge湯飯或者湯烏冬比客人選擇,例如:唐揚雞塊,餃子等等,當然重點都係個湯,真系好鮮,值得一試!