2023-05-30 1418 views
以前啲人成日講新蔡舊蔡,新蔡已經無做了,到左今時今日就只有一間蔡潤記 (其實一直都係得一間,明就明)。 好多人黎到都係食魚蛋或者牛腩,仲有炸魚皮。常見嘅叫法有:(1)牛腩河加淨蛋片(一碗牛腩河加一碗淨魚蛋魚片);(2)魚蛋河加魚皮(留意返呢個加魚皮係加兩三舊炸魚皮,好似叫多個餸咁,而唔係一碟炸魚皮,如果想叫一碟嘅話要講清楚)(3)粉腸/牛肚都有唔少捧場客,例如腸蛋河、肚皮河都係常見組合。 而我就通常都係叫魚蛋河,叫魚蛋河已經包括有魚蛋同魚片,間唔中會加魚皮,主要係肚唔肚餓或者有無賣曬。黎到懷舊港式粉麵檔,當然要叫返支玻璃樽汽水先似樣,細可樂都係我指定項目之一。 以前嘅辣椒油係一碗粉麵配一小碟辣椒油,而家係一大罐放喺枱面。 唔知記得開始,食粉麵嘅第一個步驟係呷一啖湯,感受下每間舖頭獨有嘅嗰種清甜或者香濃。 魚蛋雖然細細粒,但係好夠魚味,當然唔會好似用機打嗰種強勁嘅彈牙感,但係就有手打嘅彈牙感。就好似整蛋糕手打同機器打咁樣,手打做得好都可以保持穩定水準,同時又會有多一種隨意又美麗嘅寛容度。

好多人黎到都係食魚蛋或者牛腩,仲有炸魚皮。常見嘅叫法有:
(1)牛腩河加淨蛋片(一碗牛腩河加一碗淨魚蛋魚片);

魚蛋河