之前喺花園街食晏,發現旺角都開咗「魚事者」,不過係外賣店🥡,但反正啲食物乾爽無湯,拎走食都無所謂。呢晚嚟開交收,就順便買返屋企當晚餐。小店所賣嘅食物係魚肉製品🐟,魚,全部都係魚。無論麵、薯條、熱狗同燒賣等,通通都係魚,雖然食落質感有啲似,但我都好欣賞佢嘅創意。綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈(半份$38),🍜魚麵口感彈牙,無漿埋一餅。吉列豬扒半份就有三件,估計應該係入貨,味道正常🐷。芝士汁唔錯,唔會太鹹,而且夠晒流質,撈麵一流🧀。另外仲有紫菜絲同蕃茄莎莎,後者微微酸,幾開胃,又可解膩🍅。辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈(半份$38),無諗過小店唔係專做辣,但竟然可以整出咁出色嘅麻辣🌶。辣味具麻香,辣度顯著兼惹味,而且伴鴨肉絲好搭調,再加埋🥒青瓜、芝麻、大蔥、紅椒同花生粒等,彷彿將北京烤鴨嘅精髓還原出嚟。「我要晒」小食拼盤($40),包括炸魚狗腸、雙併燒賣同咖喱魚兵團,🍛咖喱汁好濃稠,滿有港式街邊魚蛋檔風味。炸魚狗腸原來全條都係魚肉,但我認為用魚肉包住香腸會特別啲🌭。雙併燒賣嘅芫荽口味好突出🌿,而魚兵團就係一般炸魚蛋。港式多士三併配黑松露醬($33),🍞三色多士包括蝦、魚同墨魚。麵包層薄薄的,上面分別塗上
綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈
辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈
「我要晒」小食拼盤
港式多士三併配黑松露醬
港式多士三併配黑松露醬($33),🍞三色多士包括蝦、魚同墨魚。麵包層薄薄的,上面分別塗上蝦膠同墨魚滑等,食落都有明顯分別,其中以墨魚最爽彈🦑。另跟配嘅黑松露醬亦幾香濃🍄
炸魚無薯條
炸魚無薯條($33),睇個名就知乜料啦🤣,佢係幼身炸薯條形狀嘅炸魚條🍟,造型維肖維妙。魚條經輕輕油炸,但並唔油膩,另可揀配味粉。我要咗燒烤粉,令到味道變得唔單調。
洛神花山楂雪梨茶
洛神花山楂雪梨茶($18),🍐雪梨茶幾清潤,洛神花溝山楂都唔太酸,整體甜度適中。
總括嚟講,呢餐全部都係魚嘅繽紛盛宴讓人滿足😍,無諗過魚肉會有咁多變化。我認為半份魚麵份量都唔少,所以可以留肚食其他小食。小店嘅出品滿有特色,值得大家支持💪。
TakeAway
$50 (Dinner)
綿綿芝士汁吉列豬扒魚麵撈
辣你唔死麻辣鴨絲魚麵撈