2022-09-23
Fuji Omakase $1,980𖦹 Appetizer響螺非常鮮甜而且口感爽脆,超多肉汁。茶碗蒸有太刀魚、松葉蟹、百合,啲蛋滑到布甸咁,很豐富。𖦹 Sashimi鱆紅魚巧妙地以紫蘇花提鮮,更顯肉質嘅軟滑。醬油漬鯖魚嘅外皮經炙燒過後充滿焦香, 完全無腥味。𖦹 Sushi同刺身一樣,左口魚都配返辣蘿蔔,為本來淡味嘅魚肉加添酸甜。小肌非常肥美,魚油豐富;帆立貝彈牙,用左柚子胡椒調味突出其鮮甜; 鰹魚魚邊以禾稈草炙燒過, 提升味道上嘅層次。喉黑脂肪豐腴,魚肉鮮甜,炙燒過後更顯油香。大吞拿魚腩以大廚特制研發出嘅方法 -- 利用日本紀州備長炭代替火炭微熏魚嘅表面,做到入口即溶嘅效果,油香充斥口腔,非常驚喜。之後廚師直接放海膽喺我嘅手背上,避免破壞海膽原有嘅味道,很貼心;赤身以醬油漬嘅方法處理,加上柚子皮,食落格外新鮮;深海星鰻嘅肉質超軟嫩,配上甜醬油汁味道豐富,完全無骨!車海老同昆布湯一齊煮至7成熟加上蝦籽同蝦膏,口感滿分;石垣貝帶淡淡海水味,口感爽脆;三文魚籽丼嘅三文魚籽經醬油漬調味更顯鮮甜,仲帶啲柚子香氣。𖦹 Chef’s Specialties毛蟹非常新鮮,入口鮮甜;鹽麴燒赤鯥魚調味恰
𖦹 Appetizer
𖦹 Sashimi
𖦹 Sushi
𖦹 Chef’s Specialties
毛蟹非常新鮮,入口鮮甜;鹽麴燒赤鯥魚調味恰到好處,令魚味更上一層樓。
𖦹 Japanese Omelette
玉子燒用上江戶前嘅方法製成,混入咗魚肉和蝦肉,表面呈金黃色,質地蓬鬆細密,入口濕潤軟香甜,蛋味香濃,令人食唔停口。
𖦹 Seafood Miso Soup
食到最後飲返碗湯,係足料嘅海鮮味噌湯,味道鮮甜。
𖦹 Seasonal Fruit
以時令水果作結,堪稱完美嘅一餐。