2007-02-09 10 views
不經不覺已係度食左十幾年喇,由中學到現在。舖頭名都話明魚蛋粉麵,當然招牌菜係魚蛋啦。由當年只得魚蛋、魚片、炸魚皮及油菜賣,到今天多左牛腩、粉腸、丸類賣;由當年巧奪天工,到今天粗製濫造;由當年只開到晏晝兩點多、沽清就收檔,到依家開到晏晝五點半。無可否認質數係差左,但都依然好好食,希望唔會再差落去啦。我多年來最主要都係食魚蛋河,間中會拼下其他料。近年有熟麵供應,所以轉食魚蛋鴛鴦,即係粉麵兩溝。熟麵,口感似蝦子麵,咽咽哽哽、彈牙、不會有鹼水味。河粉,幼幼的河粉我最喜愛,因能帶更多湯汁,粉棉棉滑滑的,溫度剛好不會散、不會糊。粉麵一齊食,兩種不同的口感,很豐富、很特別。自製的魚蛋,有時見員工們或老闆在廚房內混魚膠打魚蛋。魚膠用多種新鮮魚柳混合打成,當然係家傳秘方啦。奶白色的魚蛋、很彈牙、極有鮮魚味,其他舖頭做唔到如此的鮮味。牛腩,做得不太好,有渣、鞋口、略肥、唔夠腍、腩汁頗油,但都算炆得夠入味。炸魚皮,不太正宗,炸粉太多、厚厚的,都算脆、但不鬆化,味道都唔錯,浸透湯先食會比較好。豬粉腸,口感較實、唔粉,可能無肥膏、太瘦的關係,唔滑。其他丸類,一般味道,無咩特別。油菜類,普通的烚菜,較淡口、不夠嫩

豬粉腸,口感較實、唔粉,可能無肥膏、太瘦的關係,唔滑。

其他丸類,一般味道,無咩特別。

油菜類,普通的烚菜,較淡口、不夠嫩綠,經常烚得不夠熟,菜青味太勁。

不可不提此店自制的辣椒油,係我心目中最好味的。各香料比例非常好,蒜味十足,夠香,辣椒乾、辣椒肉、磨鼓醬等剛好,辣味夠勁。我都間中會買幾瓶放係屋企慢慢食。

一碗的份量都算充足,大多數男仕都會加兩蚊要加底,食大碗的。

本人極力建議,要食比較高質數的食物,最好在十二點前,因午後質數參差,湯底又淡左、魚蛋無味又太腍、河粉又爛又散。可能客多的關係,太忙或是轉了師父煮理。所以記住最好係朝早去呀。

侍應們都係阿姐級、老伙記,係度打工多年,服務尚算殷勤,但有時見太忙、客太多時,佢地會有啲燥囉。

環境都尚算整潔,洗手間衞生程度可以接受,十幾年都無裝修過,內部格局不變,都算坐得舒服,不太迫夾。