2024-10-29
朋友知道我鍾意食居酒屋,所以今次就帶咗我嚟黑木亭食飯,餐廳無論門口定樓梯都佈滿日本色彩嘅擺設。起初以為好細間會好迫,最估唔到餐廳原來都幾大,座位非常寬敞一啲都唔侷促。食物選擇非常多,而且部份菜式非常有創意,例如黑糖啤酒拉麵、火焰鵝肝和牛青蘋果卷等等,不過身為海鮮愛好者嘅我,就比波士頓龍蝦吸引到我。波士頓龍蝦可以二選一食法,食海鮮當然食刺身最原汁原味,另外再加 $99 蚊追加龍蝦芝士日式火鍋泡飯,龍蝦肉非常新鮮鮮甜,肉質細膩而且富有彈性,配捚芥末同豉油食簡直無得頂超級正 😍 食完刺身後侍應就好快送上火鍋,將龍蝦頭、蝦鉗、蝦尾同飯一齊煮,等飯吸收晒濃郁嘅龍蝦湯汁,再係臨食之前倒埋芝士,雖然好肥好邪惡,但係真係好鬼正。餃子超正,雞皮炸得非常脆口但一啲都唔油膩,做餐前小食或者送酒一流。呢個卷物幾有創意,用咗肉鬆、牛蒡、青瓜、鰻魚、炸蝦等等,咸香嘅肉鬆,配搭香脆嘅炸蝦同爽口嘅青瓜,口感層次當相豐富,估唔到可以咁 Match。
波士頓龍蝦可以二選一食法,食海鮮當然食 刺身最原汁原味,另外再加 $99 蚊追加龍蝦芝士日式火鍋泡飯,龍蝦肉非常新鮮鮮甜,肉質細膩而且富有彈性,配捚芥末同豉油食簡直無得頂超級正 😍 食完刺身後侍應就好快送上火鍋,將龍蝦頭、蝦鉗、蝦尾同飯一齊煮,等飯吸收晒濃郁嘅龍蝦湯汁,再係臨食之前倒埋芝士,雖然好肥好邪惡,但係真係好鬼正。