2023-06-26 585 views
Oneness算係大埔比較新開嘅咖啡店(其實都差唔多一年半載),開頭見佢裝修緊嗰陣以為係大埔另一間咖啡店嘅分店,因為大埔都係有白色綠色嘅裝修風格,後來發現而家好多舖頭都用呢種配色。 既然係咖啡店,應該要試下咖啡,可惜我無,因為當日天氣比較熱,叫左杯香印提子沙冰。食物方便就揀左Yuzu Hamachi Tartare(柚子醋油甘魚他他)同埋Pork Belly Kakuni(豚角煮)。 🍇香印提子沙冰真係提子味滿滿,非常濃郁。本人對提子皮嘅澀味非常敏感,飲落去嘅時候真係充滿香印嘅味道,好足料,所以真係對得住呢個價錢。而且數量唔多,賣完就無,當日一點幾兩點左右已經係最後一杯。 🐟柚子醋油甘魚他他都好清新,配脆鍋巴,既清涼又crispy。其實有beef tartare,但係油甘魚他他好似比較特別,一試之下就發現無揀錯。伴有食用花同脆粟米,成個擺盤都好賞心悅目。 🍖豚角煮係汁煮一舊豬腩肉,看似肥膩但係食落又唔覺,適量嘅油脂感亦令到腩肉好香滑。配上刈(唔識讀)包亦可以中和味道平衡油膩感。 💐總結食物方面係屬於比較精緻嘅路線,木系配餐具配上食用花,整體感覺好清新,好似鬧市入面嘅寧靜花園咁。

香印提子沙冰
柚子醋油甘魚他他