2022-06-23
揾緊餐廳食晚飯,見到醬缸呢間完全唔起眼嘅舖頭外面,竟然6點鐘已見人龍,由舖頭入面一直沿住樓梯排到出街(仲要喺街都要排成L字形),即刻鎖定呢間餐廳!🤩排咗成個幾鐘,又熱又攰,終於入座!佩服自己為咗食居然可以去到咁盡😂!坐低即刻揭餐牌,極速order咗醬油蟹、海鮮餅同生米酒呢三樣我今次最想試嘅嘢🥳。之後再order醬蝦同牛肋骨湯,其實仲想食土豆燉排骨,不過两個人,應該食唔晒咁多嘢,所以唯有留待下一次。飲一啖冰涼嘅生米酒,好消暑呀!🍃❄️雖然去韓國街有時都忍唔住買啲樽裝米酒飲,但同生米酒比,佢哋算得係咩呀~真係好鐘意呢種米酒!餐廳要轉檯率(同埋出面的確仲有好多人排隊),所以上菜超極速。話咁快,醬油蟹已經送到!仲配埋我好鐘意嘅海苔拌飯!即刻急不及待將蟹肉連蟹膏吸入口,真係好鮮甜(可惜文筆所限,形容唔出果種鮮味🫣),而且咸淡相宜,好味!😋感覺排咗成個鐘都值得!之後試醬蝦,不過同醬蟹比,就稍顯普通咗啲,無咩驚喜。反而,我覺得泰國嘅生蝦比起佢,有指天椒加蒜頭嘅辣味,又有青檸獨有嘅香味,酸酸瞇瞇再加埋魚露,味道更豐富,更能刺激味蕾。食一塊海鮮餅,呢個海鮮餅比出面食開嘅足料,同埋真係食到表皮係脆,粉漿厚度
食一塊海鮮餅,呢個海鮮餅比出面食開嘅足料,同埋真係食到表皮係脆,粉漿厚度啱啱好,唔會成pat粉喺口,唔錯唔錯。難怪大部份檯,除咗醬油蟹,佢出鏡率最高。
最尾係牛肋骨湯,有白蘿蔔,有紅棗,湯幾清,不過牛味好濃。個人對呢個湯無特別喜好,當係暖吓胃啦。
總括而言,醬缸喺呢段無得去韓國但又掛住當地美食嘅日子,的確提供咗一個心靈嘅慰藉俾大家。醬油蟹真心好味,海鮮餅都推薦。排個幾鐘雖然好辛苦,不過好彩最尾等嚟嘅係美食。
下次如果再試,我估我會weekday、第一浸(晏晝5點開門)或臨近夜晚8點先去排隊,等待過程實在太枯燥啦!😂