2022-08-22 77 views
今日來了元朗市食lunch…估唔到兩點幾餐廳內都咁多人。第一次黎食返個米線,因為見天氣咁熱,想食下湯粉,濕濕個口,醒胃一點。睇睇餐牌,套餐都幾抵,先揀一個麵,再可以配小食同嘢飲。麵既湯底點少得鮮魚湯,仲可以加蕃茄或加辣。今次朋友點了一個雙拼自選米線,加配了蕃茄魚湯湯底。自選米線可以從名單內點選兩個餸,呢個做法又幾吸引,可以揀自己鍾意既餸食。先講一講呢個蕃茄魚湯湯底,味道濃濃蕃茄湯味,好醒胃,酸酸的,岩曬夏日。蕃茄香濃,襯埋個魚湯,好滋潤好味。配埋米線吃,滑溜溜,好吸味,唔錯唔錯。餸方面,朋友點了豆卜和午餐肉。呢度既午餐肉都好有熱誠。因為午餐肉會先煎炸,之後會另外上,不會放入湯底內,這樣便不會怕午餐肉便腍身,吃起來外皮香脆,啖啖肉很好吃。另外一碗都是點了自選雙拼米線,餸方面點了魚片跟魚腐。魚片啖啖肉,很鮮甜味道都不錯。而且魚片數量十分多,好像吃極都還有。但是要注意魚片會較多碎骨,食用時要小心。另外也有多舊魚腐,啖啖肉,口感較為彈牙爽口,而且魚味也十分濃郁。魚腐十分好吃,亦都較適合小朋友,因為沒有骨。這個魚湯湯底呈現奶白色,十分鮮甜。好鍾意這裏的湯底,因為感覺很足料、很鮮甜,啖啖都充滿魚味

午餐肉

魚片

這個魚湯湯底呈現奶白色,十分鮮甜。好鍾意這裏的湯底,因為感覺很足料、很鮮甜,啖啖都充滿魚味。
小食方面我們點了兩個小吃。
椒鹽雞軟骨

一個是椒鹽雞軟骨,份量都不少一大盤。雞軟骨外皮炸得香香脆脆,而且灑上了椒鹽味道十分惹味,會令人越食越想食。
涼拌皮蛋

另一款小食涼拌皮蛋也做得很出色,都是一整碟滿滿的份量,皮蛋醃得味道很好而且口感彈牙,好開胃好好味。
白桃梳打

飲品方面我們點了一杯白桃梳打,微微的白桃香氣拌以清爽梳打,酸酸甜甜很解渴很好味。
咸檸七

令一杯是鹹檸七,鹹鹹酸酸的都是十分醒胃很適合夏天飲用。
今天都吃得很開心。餐廳內座位都不少,而且很喜歡這裏的魚湯湯底。
2022-08-21
$80 (Lunch)
午餐肉
魚片