2016-05-16 120 views
真開心啊,今晚有朋友要請我食大餐,我話我想去食海鮮,仲要係蒸氣海鮮,本嚟我想去開嗰間食,但話佢屋企附近有間,就叫我過去嗰邊試下,我覺得海鮮最好嘅食法就係清蒸,清蒸能體現到海鮮嘅新鮮度。原嚟係帶我去金御膳正宗海鮮蒸氣石鍋,環境好舒適,令人感覺好放松,食飯環境都幾好。首先蒸上朋友最愛象拔蚌,好可愛嘅象拔蚌仔,細細只好好肉,韌韌地嘅口感,好鮮好鮮,一人食兩只剛剛好,加上蔥蒸唔洗十分鐘就OK了。今日無點大蝦,試下生蝦仔味道如何,雖然係話生蝦仔,但都唔算話十分細只,蝦肉爽口彈牙,新鮮度就剛游水上嚟咁,感覺比大蝦更鮮甜,肉質更結實,價格唔貴,性價比好高。嘩,第一次食呢個意大利海鮮湯底,睇落去好靚,好吸引人啊,黃金黃金好似咖喱湯咁,湯底配料海鮮都幾足料,所以湯底好清甜,再加上頭先甘多海鮮系上面蒸,更美味。差D唔記得講呢個蒸魚片,魚肉片好厚身,肥美鮮甜,令人驚喜喔,應該系一條大魚嘅肉,味好好。
2016-05-09
$401 (Dinner)