2017-11-14
細細個就跟家人去食海鮮,不外乎都係鯉魚門、流浮山,無論坐車或者揸車都唔算話好方便,即使而家長大左,都好少話專程入去食海鮮,一來食到海鮮嘅地方多左,二來大部分都好新鮮。本地人再入去食海鮮嘅都少左,遊客可能仲多啲,加上入親去食飯價錢不菲,好少踏足呢個地方。最近三家村碼頭旁邊開左一家主打浜燒嘅日本料理,非常有新鮮感早輪又睇過好多介紹,於是夾個時間,收工就同幾個朋友一齊過黎餐廳臨海,部分位置可以見到無敵大海景,望出去都幾靚嘅,食飯前早少少入去影下相留念都靚。比較可惜係我地收工入到去都比較夜啲,錯過左日落景色,有機會去要再入去走走,始終日日番工放工都好沉悶,假日應該搵啲地方多走,影下相。餐廳位置闊落,近門口位置可以見到擺放魚缸同冰櫃,擺放當日新鮮運到嘅海產,菲律賓石蟹、花金鼓、池魚、日本生蠔、花竹蝦、各款貝殼類等,客人可以親自去揀選,明碼實價,食得放心。裝潢方面花過唔少心思,用上木、竹等元素,具日式風味。人多嘅可以考慮預訂房間,更近海邊,不過我地就冇問及收費。餐牌供應沙律、前菜、時令海產、刺身、壽司、丼飯、烏冬、燒物、炸物、甜品等,定價中上。一行四人款款都試下,人均六百多。季節刺身特上選拼盤 $
季節刺身特上選拼盤 $888/8種
由師傅揀選當日新鮮嘅海產砌成賣相極吸引嘅刺身拼盤,有拖羅、金槍、油甘魚、海膽、帆立貝、章紅魚、金目鯛等。海膽鮮甜冇腥味,口感綿滑,夾埋脆口紫菜,連平時唔好海膽嘅我都食唔停口。帆立貝、油甘魚柔軟鮮味,基本上對呢八款刺身嘅新鮮度無需懷疑
壽司:海膽軍艦 $70/件、香蔥吞拿魚腩軍艦 $45/件、蟹籽軍艦 $35/件、黃金魷魚軍艦 $35/件
吞魚腩好滑溜,入口即溶海膽味道濃厚;蟹籽、黃金魷魚軍艦屬正常水平,份量大方。壽司飯口感煙韌,但紫菜唔夠香脆,略腍。
天婦羅海老卷 $160
一共四件,壽司飯比較大件,海老爽口,加上芝麻同沙律醬,係好食,但個人認為其他食物會比較划算。
生蠔 $40/隻
日本生蠔都幾大隻,蠔身燒到脹卜卜,軟滑多汁,鐘意食蠔嘅朋友不能錯過,定價合理。
帆立貝 (浜燒) $98/隻
帆立貝好大隻,剪開燒會比較易熟啲,為免帆立貝太乾身,一邊燒一邊可以加入木魚水。
即時剪開左,每份依然係好大隻,一口放入,口感豐滿,貝身軟腍,不過就冇想像中鮮味,相對之下,生蠔更加抵食。
中蝦 (浜燒) $168/4隻
同樣地,蝦嘅size都唔細,肉質爽口,頗有水準。
馬刀貝 (浜燒) $118/4隻
唔係太大隻,肉質爽口,不過性價比唔高。
燒油甘魚骹 $120
雖然平時唔係好鐘意食魚頭、魚骹,但十分推介呢款油甘骹,簡單鹽燒已經好香,魚骹冇細骨,而且魚肉好嫩滑,魚油豐富,完全唔乾。
一行四人都好喜歡,淨係食剩啲骨。
清酒蝴蝶蚌 $188/8隻
蝴蝶蚌感覺比平時食到嘅再大隻啲,粒粒脹卜卜,肉厚多汁,乾淨冇沙,加上淡淡清酒味,更顯鮮甜。
炸白飯魚乾 $48
入口脆身,薄薄一片,又香口。
岩鹽枝豆 $45
今晚於三家村水產進餐,甚有風味,正宗嘅浜燒都係第一次食,除左刺身、海鮮新鮮不在話下,但全晚令我印象最深刻嘅卻係燒油甘魚骹,十分回味,值得試試
餐牌: