2018-05-19
星期六收工剛好兩點,番家順路去鰂魚涌搵野食,行左一陣,見到呢間鯛魚湯烏冬店做緊下午茶優惠,就試試佢。一入去環境係木系裝修,普通日式餐廳格局,由於小弟一條友食,所以被安排坐毒毒吧枱面壁食(老老實實,張枱都幾窄,剛好擺到食物啦)。下午茶黎講呢,款式算多(但全部豬骨湯),款款都係$45,包一杯熱飲及麻醬沙津菜,凍飲加3蚊,特飲半價( 荔枝藍蝶花茶、菠蘿菠蘿蜜之類啦,原價24蚊)。最後我叫左個吉列豬烏冬餐凍奶茶。野食10分鐘內到,賣相k,炸豬算大塊同厚(而且有鐵架隔油,一堆美奶滋點下),奶茶份量正路茶記size,沙津菜正常麻醬量夠。 味道:奶茶偏甜,似午後紅茶,不過熱死人天氣,凍就得啦 ; 湯烏冬係用扁身果隻,有好多紫菜同木耳絲,爽口不錯,豬骨湯底白色5太油,都有豬骨香味,算幾好飲,整體5錯,性價高。可惜,個炸豬排肉太硬,而炸皮就5脆,部份一夾就甩出黎,不算出色,有待改善。整體:以$50以下價錢食日式烏冬餐,性格比不錯,係鰂魚涌附近較平既日式餐廳(以下午茶時段黎講,正價食就5一定係佢最平)。去開呢頭想食日本野,又撞正下午茶時間,又又想坐得舒服d吹下水,又又又無咩錢,呢間係幾好既選擇。P.S.
野食10分鐘內到,
賣相:
ok,炸豬算大塊同厚(而且有鐵架隔油,一堆美奶滋點下),奶茶份量正路茶記size,沙津菜正常麻醬量夠。
吉列豬排烏冬(加3蚊凍奶茶)
味道:
整體:
P.S. again,小弟無食佢主打鯛魚湯,有機會試完再評。