2016-09-02 356 views
星期日既鰂魚涌的確比平日冷冷清清,少左平日人來人往既上班族,有d餐廳什至會揀星期日唔開門做生意。不過一位朋友住鰂魚涌附近,為左就佢食飯,揀左呢度既一間餐廳食飯。朋友話想今餐食得健康d,所以嚟呢度食蒸氣海鮮。一個酒家既格局,分上下兩層,地方好大。上面做火鍋同埋小菜,下面就做蒸氣海鮮。除左散叫之外,餐廳已經準備左套餐,價錢合理又唔駛煩點叫好。最後叫左套餐B $398生猛花竹蝦拆開蝦殻既時間已經感覺到蝦既新鮮,蝦肉入口爽口彈牙,而且又大隻。美國石蠔石蠔十分大隻,食落啖啖肉,夠肥美。朝鮮北寄貝,貴妃蚌朝鮮北寄貝,貴妃蚌都比蜆既體積略大,更肥美多肉。朝鮮北寄貝特別既係肉身會見到有少少紅色。蘇格蘭特大聖子聖子爽口,加左蒜蓉粉絲去蒸,食落口感豐富。日本大元貝大大隻元貝。本灣奄仔蟹蟹唔算大隻,但見到黃色既羔,我知道要將重點由蟹既大細,放番落羔度。蒸完之後既蟹羔,依然滑溜,入口舒服。蟹羔雖然未至於海量,但不論奄仔蟹蓋,蟹身都見到有蟹羔,我已經好滿足。粟米粟米有咬口,但感覺好似唔夠甜。和牛粒和牛粒都幾大粒,入口有口感,又唔韌。新鮮排骨南瓜粥最後食既係南瓜排骨粥。之前蒸既咁多樣野既精華都落到粥裡面,再加上個
朋友話想今餐食得健康d,所以嚟呢度食蒸氣海鮮。
除左散叫之外,餐廳已經準備左套餐,價錢合理又唔駛煩點叫好。
最後叫左套餐B $398生猛花竹蝦
石蠔十分大隻,食落啖啖肉,夠肥美。朝鮮北寄貝,貴妃蚌
聖子爽口,加左蒜蓉粉絲去蒸,食落口感豐富。日本大元貝
大大隻元貝。本灣奄仔蟹
粟米有咬口,但感覺好似唔夠甜。和牛粒
和牛粒都幾大粒,入口有口感,又唔韌。新鮮排骨南瓜粥
最後食既係南瓜排骨粥。之前蒸既咁多樣野既精華都落到粥裡面,再加上個多小時,粥已經煮到綿身,食之前可以先加榨菜,芫荽同埋蔥,令鮮味更突出。唯一美中不足既係粥既水仲係多左少少。

本身以為全部海鮮,份量唔多,會唔會唔飽。原來呢個份量食完真係好飽,連想轉場食個糖水既機會都無。