2024-10-22
🍽 同朋友一齊去咗位於觀塘嘅「鰹烏冬」,試咗兩個烏冬套餐,真係每一道菜都帶嚟唔同嘅味覺享受!鰹魚湯底嘅烏冬果然名不虛傳,加上配菜嘅豐富組合,真係一次過滿足晒所有期待!😋🐔 鳥冬套餐夏一烏冬(冷)呢款冷烏冬真係炎炎夏日嘅救星!烏冬麵條粗身彈牙,口感爽滑,帶有清新嘅涼感,食落去好舒服,唔會覺得重口味。湯底清澈,帶著鰹魚嘅鮮香,加埋夏天嘅蔬菜配料,呢碗烏冬絕對係夏日必食之選,啱晒想食得清爽啲嘅朋友!骨付雞骨付雞係呢個套餐嘅靈魂配角!雞肉外皮煎得香脆,入面嘅肉質嫩滑多汁,每咬一啖都爆發出濃郁嘅雞肉香味!🐔雞皮嘅香脆同肉嘅嫩滑形成強烈對比,口感豐富得令人一試難忘,真係好邪惡又好滿足!多春魚2條多春魚煎得外脆內嫩,魚籽飽滿,食落口中爽脆有彈性,啖啖都係魚籽嘅香味,真係令人停唔到口!呢個小食雖然簡單,但係非常出色,配埋冷烏冬一齊食,感覺特別清爽!🐟🍅 烏冬套餐蕃茄凍湯烏冬呢碗蕃茄凍湯烏冬絕對係味蕾嘅大驚喜!凍湯酸甜適中,帶有蕃茄嘅天然清香,同烏冬麵條一齊食,感覺清新爽口。🥢湯底唔會過酸,反而好有層次感,加上湯底冰涼,食落去令人耳目一新,特別啱熱天氣食用!🍅骨付雞再一次要讚下呢個骨付雞!每一啖都係香噴
夏一烏冬(冷)
骨付雞
多春魚2條
多春魚煎得外脆內嫩,魚籽飽滿,食落口中爽脆有彈性,啖啖都係魚籽嘅香味,真係令人停唔到口!呢個小食雖然簡單,但係非常出色,配埋冷烏冬一齊食,感覺特別清爽!🐟 🍅 烏冬套餐
蕃茄凍湯烏冬
骨付雞
再一次要讚下呢個骨付雞!每一啖都係香噴噴嘅雞肉味,外脆內嫩嘅口感令人欲罷不能,真係唔會食厭。呢個骨付雞絕對係烏冬套餐嘅加分之選,配埋凍湯烏冬,味道層次豐富,口感極具享受!🍗