2018-02-06
燒原條BBQ豬肋排骨 HKD82豬肋骨望落好似燒到好乾好硬咁,但切落就會發覺原來入面好juicy,咬落亦都好嫩滑,一啲都唔會黐牙。佢本身調味唔多,主要靠鹽分同香草突出豬肋骨嘅肉味,點埋燒汁一齊食,都幾惹味。 不過記得要趁熱食,因為擺凍咗之後,真係會乾硬架~蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯 HKD88大大條鰻魚訓嚮蛋包飯上面,賣相勁吸引,魚香蛋滑,最啱畀我呢啲死港女影相呃like!櫻花燒原條鰻魚咖哩石鍋飯 HKD108一大條鰻魚赤裸裸咁鋪嚮面頭,見到都心心眼,質感濕潤嫩滑、入口即溶,油香都幾重,一定要連埋飯一齊食。 而中間粉紅色嘅糖粒,就好成功咁為呢一鍋原本顏色比較單調嘅石鍋飯,添上色彩同焦點。 雖然鰻魚嘅照燒汁同日式咖哩汁擺埋一齊好惹味,不過始終兩款醬汁本身都比較濃味,食多幾啖之後就會開始覺得太鹹同口乾,所以嚮個平衡上可以再落多啲功夫~ 主題小食拼盤 HKD56拼盤有米腸、芝士烤菇、薯角、水牛雞翼、日式餃子同沙律。而擺嚮中間嘅就係千島醬,用嚟點薯角、腸仔或其餃子都幾惹味,至於雞翼同啡菇本身芝士味都幾濃,所以就算唔點醬食,都可以好滋味~
蒲燒珍寶鰻魚蛋包飯 HKD88
櫻花燒原條鰻魚咖哩石鍋飯 HKD108