2025-01-28
試咗呢碗魚介豚骨沾面,整體黎講算係有水準,但仲有少少位置可以改善。.首先,面身彈牙,質感不錯。不過,我特登叫咗面身要硬啲,但上枱時都有啲偏林,未達到我預期嘅硬度(當然,口味因人而異,可能有啲人會鍾意呢個軟身度)。而且無得加面底,所以我食幾淡就食完,唔太夠飽。.湯底就係全晚最大亮點,魚介同豚骨嘅香味平衡得好好,濃而不膩又唔會太咸!叉燒片煮得非常柔軟,肥瘦比例啱啱好,入口即溶,完全唔鞋口,加埋半熟溏心蛋,鹹香度加分!.整體黎講,呢碗魚介豚骨沾面係值得一試嘅,特別係湯底好出色!但面條嘅硬度調整似乎仲有進步空間,建議鍾意面身硬淋分明嘅朋友可以再溝通清楚。另外,如果你食量比較大,記住留意面條份量,未必夠飽~.🔖 整體評分: 7.0/10📍 推薦項目: 濃厚魚介湯底、入口即化嘅叉燒
🔖 整體評分: 7.0/10
📍 推薦項目: 濃厚魚介湯底、入口即化嘅叉燒