2024-11-28 263 views
今日係難得嘅假期,梗係要同朋友去鰂魚涌度行街輕鬆一下啦!一行到鰂魚涌,我哋就發現咗呢間叫幸圓嘅西式咖啡店。見到店內環境幽靜首先,我哋叫咗個「Matcha passion fruit🍵」。抹茶嘅濃香同百香果嘅清新完美結合,一口嚟陣陣果香同抹茶苦澀嘅餘韻,真係一試難忘!回味起來感覺清爽,唔會太甜接著係「一本A4和牛沙律配松露油酢汁🥗」。和牛切片夠香嫩,配埋松露嘅香氣,簡直係神仙搭配!呢碟沙律唔單止味道層次豐富然後我哋試咗「三杯酢廣島蠔🦪」。每隻蠔都超新鮮,帶有海水嘅鮮味,入口滑溜,沾上的酢汁令味道更加突出。主菜方面,唔可以錯過「唔係寶雲酥伊比利亞羊肋排🐑」。羊肋排烤得金黃香脆,肉質相當鮮嫩,內裡細緻多汁,真係齋聞都流口水!入口即化嘅質感真係非常之吸引,最後,我哋嚟個「燒八爪魚配蒜味味噌蛋黃醬🐙」。八爪魚燒得剛剛好,外皮有少許焦香,肉質彈性十足,加上蒜味味噌蛋黃醬,味道非常豐富,讓人每一口都感受到唔同層次嘅滋味幸圓餐廳真係一間值得推薦嘅西式咖啡店。無論係甜品定主菜,每個菜式都好有心思,食材新鮮,味道層次豐富。