2019-03-17
去完pmq落返嚟食晚飯,想食小火鍋,見到有就入嚟。越式火鍋 $68當中包左肥牛、金針菇、蟹柳、生菜同安南扎肉。醒胃香濃蕃茄湯or越式酸辣湯,一係就+$10沙嗲湯底。我地擇左前者。肥牛估唔到係幾靚既肥肉,唔係得肥肉較多,68蚊包都唔錯。夠大夠香夠軟!扎肉好黑椒,吸齊蕃茄湯!加讚岐烏冬 $10不過不失,掛湯ok。大良魚皮餃 $8順德魚皮彈口,料帶咸帶點肥肉,可口!蟹籽丸 $10脹爆款,哈哈!整洞洞加煮耐d有助酸甜蕃茄湯浸入去!蟹籽就會卜卜聲d!熱檸水跟越南火車頭餐。+$8 鹹檸七喜半個鹹檸抵!平時外邊飲要十幾蚊啦。越南火車頭 $78香料當然有齊金不換、青檸、洋蔥等等。河粉量好多,寫就話一人份量。其實1.5份量都得,實夠飽。牛柏葉、肥牛、牛筋、牛丸。仲有牛腩少少,仲重牛味。牛柏葉乾淨,完全無蘇味!肥牛幾高質以依個價,有味之外又唔係煮到老,佢係生牛肉演變來!牛筋勁軟林同有膠質,都唔知火車頭係有埋牛筋。牛丸實實唔係麵粉口感,彈口。
越式 火鍋 $68
肥牛估唔到係幾靚既肥肉,唔係得肥肉較多,68蚊包都唔錯。
夠大夠香夠軟!
扎肉好黑椒,吸齊蕃茄湯!
加讚岐烏冬 $10
不過不失,掛湯ok。
大良魚皮餃 $8
順德魚皮彈口,料帶咸帶點肥肉,可口!
蟹籽丸 $10
熱檸水跟越南火車頭餐。
+$8 鹹檸七喜
半個鹹檸抵!平時外邊飲要十幾蚊啦。
越南火車頭 $78