2018-01-10
燒臘,以前是代表「喜事」、「幸運」的食物,古有婚事切乳豬、升職就「斬大舊叉燒」加餸,現在,它是「佬味」的代名詞,所謂「男人的浪漫,豆腐火腩飯」,燒臘在不同年間陪伴我們多個歲月。我喜愛燒臘,而燒鵝是最令我又愛又恨,它的脆皮、鵝油是何等吸引、惹人咬佢一口可是市面上可說是良莠不齊,外皮唔脆又有,瘦如柴枝又有,更甚的是有鴨扮鵝添,想食靚鵝都唔係咁易,但唔試又點得世間靚鵝,今次我就去那間以燒鵝做生招牌的棋哥闖蕩一下。一次就試兩樣,燒鵝拼乳豬就最夾架啦,一上桌就見到大大碟,最是滿足。食就梗係食出名的燒鵝,皮好脆,食下去真是有炭烤的香味,原來炭烤的鵝肉子除了有鵝油的脂香味道,還有一份香烤甜味。但旁邊的酸梅醬好甜,唔太夾那麼出色的燒鵝。另一邊是乳豬件,老實說切得好幼,比較奇怪,食左一件乳豬,感覺脆而不鬆,肉質較硬淨但有豬肉味,這貨色一次就夠。鵝係得架!其他咪唔得囉⋯⋯
我喜愛燒臘,而燒鵝是最令我又愛又恨,它的脆皮、鵝油是何等吸引、惹人咬佢一口可是市面上可說是良莠不齊,外皮唔脆又有,瘦如柴枝又有,更甚的是有鴨扮鵝添,想食靚鵝都唔係咁易,但唔試又點得世間靚鵝,今次我就去那間以燒鵝做生招牌的棋哥闖蕩一下。 一次就試兩樣,燒鵝拼乳豬就最夾架啦,一上桌就見到大大碟,最是滿足。 食就梗係食出名的燒鵝,皮好脆,食下去真是有炭烤的香味,原來炭烤的鵝肉子除了有鵝油的脂香味道,還有一份香烤甜味。但旁邊的酸梅醬好甜,唔太夾那麼出色的燒鵝。 另一邊是乳豬件,老實說切得好幼,比較奇怪,食左一件乳豬,感覺脆而不鬆,肉質較硬淨但有豬肉味,這貨色一次就夠。
鵝係得架!其他咪唔得囉⋯⋯