2016-07-28 1036 views
話說上星期食咗呢間餐廳嘅土瓜灣分店,覺得幾好食,費事諗食啲乜嘢,今日就同男朋友去咗佢哋嘅太子分店,一入到去就見到同一個經理喺度,都幾辛苦個喎,一個人要兩邊走。呢度地方細少少,裝修都大致係一樣,用咗磚牆再搭啲好vintage嘅裝飾,晏啲啲仲有地方要去,所以我哋叫咗少少嘢食,都算上得好快。餐牌同土瓜灣嗰邊一樣,但係就冇咗個set dinner,係呢個爭左啲。鵝肝金莎,85%黑朱古力$58今次當然食啲未食過架啦,其實呢款菜我上次已經想食,但係媽咪唔食得鵝,佢皮膚敏感,唯有今次先試吓啦。係昏暗嘅燈光下,都睇到係面頭嗰層真係金色嘅,質感似白兔糖外面嗰層食得嘅紙,香檳金色,睇起上嚟好高貴。但係切落去嘅時候有啲難,我有一下差啲飛咗一半落街,嚇死我。中間嘅鵝肝比較凍,比坊間食到嘅味道會淡一d,口感冇咁肥膩,朱古力味道帶甘,令個菜嘅感覺較為清新,我自己覺得似甜品多過似前菜,感覺好特別。西班牙式炸薯粒配溫泉蛋,蕃茄香淑汁$65普通炸薯粒就食得多,呢一款我最欣賞係佢果汁,用咗番茄蒜蓉同蛋黃醬,酸酸甜甜得來帶啲辛辣味,帶成個炸薯粒嘅味道,令到炸薯粒食落感覺冇咁口渴,而且個醬汁好少見,好特別。西班牙脆皮豬腩肉$

鵝肝金莎,85%黑朱古力$58

西班牙式炸薯粒配溫泉蛋,蕃茄香淑汁$65

西班牙脆皮豬腩肉$128
用慢煮效果嘅豬腩肉比想像中更多一點水份,因為我怕肥嘅關係,特登麻煩侍應廚師講可唔可以揀啲瘦少少嘅豬腩肉,豬腩肉一層瘦一層肥,令你食落肥嘅感覺未算好大舊,而且仲配上咗Apple西打醬汁,蘋果酸嘅味道同酒精成份中和返個肥膩感。

西班牙煙肉車厘茄手捲通粉$135
咁多個餸裏面最清新係呢一碟pasta,手卷長通粉口感煙韌有咬口,厚度適中,唔會一pat粉咁,無加到粉既車厘茄醬既酸甜帶出清新既感覺,同之前幾道菜形成對比。

兩個人食咗四百零蚊,上菜上得好快,前前後後都唔使一個鐘食一餐飯,係西餐裏面出人意表嘅上菜速度。
2016-07-26
$210 (Dinner)
  • 鵝肝金莎
  • 西班牙式炸薯粒配溫泉蛋