石塘咀山道斜路開咗間新嘅火鍋店叫「斗滾」,見佢係任食打邊爐,價錢亦都唔貴,於是就搵晚放工去十下十下😆。餐廳無十分華麗嘅裝修,不過勝在座位寬敞,而且整齊乾淨。舖內掛咗唔少電視機📺,播緊ViuTV,喺今時今日嚟講實屬難得,佢完全唔驚你坐好耐都唔走,而家連啲茶記都做唔到呢點。有選擇困難症嘅客人喺呢度唔使煩,因為佢得任食同套餐🙈。再者,食材內容就好似廚師發辦咁,餐廳會幫你安排好,每日略有不同。我哋揀咗無限時養生湯放題火鍋($268/位),店員有先向我哋簡單介紹進食嘅次序👍。枱面張餐紙大大隻字寫住「先飲湯,再火鍋」,咁樣令到我對之後嘅火鍋湯底抱有好高期望。招牌大亂斗雞煲🐔,雞煲好大鍋,入面鋪滿雞件。佢應該係自己斬雞,所以每嚿都連骨,未算大大啖肉,不過好彩並無碎骨。雞肉嫩滑入味,底部仲有豆卜一同索味添。雞煲有得揀辣度🌶,我哋要咗BB辣,隻辣完全係可接受嘅程度,下次要升級!如果佢嘅麻味都可以提升就更佳。蒜蓉蒸海鮮🦐,我本身以為係得一兩款,點知原來係一大盤,見到都飽咗,哈哈😍。如果話呢個海鮮盤係四人份都冇人會質疑,海鮮款式勁豐富,包括鮑魚、扇貝、蜆、開邊蝦同埋魚片,佢哋全部都好新鮮。個人認為用蒜蓉蒸海
我哋揀咗無限時養生湯放題火鍋($268/位),店員有先向我哋簡單介紹進食嘅次序👍。枱面張餐紙大大隻字寫住「先飲湯,再火鍋,咁樣令到我對之後嘅火鍋湯底抱有好高期望。
招牌大亂斗雞煲
蒜蓉蒸海鮮
蒜蓉蒸海鮮🦐,我本身以為係得一兩款,點知原來係一大盤,見到都飽咗,哈哈😍。如果話呢個海鮮盤係四人份都冇人會質疑,海鮮款式勁豐富,包括鮑魚扇貝開邊蝦同埋魚片,佢哋全部都好新鮮。個人認為用蒜蓉蒸海鮮係最正,因為能帶出原汁原味,亦不乏鹹香,啲海鮮整埋俾我食好過拎去打邊爐啦!鮑魚同扇貝均非常厚肉,佢哋蒸嘅時間啱啱好,因此肉質無變韌。除咗海鮮外,廚師仲加咗烏冬翠玉瓜一齊蒸,佢哋盡吸海鮮嘅精華,好鬼惹味。我明知之後係任食,但都忍唔住食晒啲烏冬🍜。
猴頭菇花膠燉烏雞湯
猴頭菇花膠燉烏雞湯,用老火湯做火鍋湯底係乜玩法呢🍲?店員溫馨提示我哋先飲湯,品嚐一下師傅熬製咗幾個鐘嘅味道。雞湯用足料煲,我見到有原隻烏雞、猴頭菇、花膠、瘦肉、雞腳同圓肉等食材,湯品清甜滋潤,唔會過鹹,肯定冇落味精,而且雞湯難得唔油亦好抵讚🐓。燉湯勁大鍋,飲唔晒,好想問店員可唔可以比個碗我哋打包,估計隔夜飲都會一樣咁正。
本地手切牛頸脊
本地手切牛頸脊,🥩牛頸脊以木板盛住,大大碟,下低無墊冰或整色整水,一碟已經有接近廿片。留意返,佢其實連牛都係任食,啱晒一眾牛魔王🐮。牛頸脊有一定厚度,淥完都唔會縮水,而且牛味非常濃郁,但本地牛一般都較為多筋,所以筋位食落就比較有質感。
火鍋配料擺放喺雪櫃,自助形式選取,款式都多,有齊蔬菜同丸類等🍢。但由於我哋經已太飽,所以只係拎咗少少。
餐廳汽水都係任飲,但啤酒就唔包🍻。如果想任飲啤酒,每人要加$98,我就覺得有啲貴囉。
椰汁雪燕
椰汁雪燕,最後嚟返個糖水為今餐作結。糖水味道唔錯,🥥椰香滿滿,加入雪燕,提供美容功效。
總括嚟講,呢間火鍋放題店相當高質,更重要嘅係佢係無限時‼️,適合同朋友無拘無束大吃大喝。同時,如果著重湯底質素嘅朋友,更加應該嚟試吓佢嘅養生湯,相信唔會令你失望。
$300 (Dinner)
蒜蓉蒸海鮮
猴頭菇花膠燉烏雞湯