2019-08-11 524 views
對上一次食Ember係兩年前,事隔兩年再嚟Ember,今次帶咗女朋友。上次嚟嘅時候有live Band,不過今次應該太早去到所以未有live band演出。Live Band旁邊有部大電視,播緊Bruno Mars既Victoria Secret表演,真係目不暇給(我指既係女模)。枱上既座燈可以調教方向,幫助影相打卡之餘,更令晚餐更有氣氛。經過一番嘅討論,我哋決定叫一款小食同兩款主食。龍蝦湯要加$30,味道比較濃,質感比較稀身,旁邊既蒜蓉包就幾脆。芝士忌廉嫩菠菜非常邪惡,一夾菠菜就會伴隨芝士拉絲,菠菜同芝士嘅比例啱啱好,菠菜嘅爽甜唔會被芝士淹沒。主菜方面,我叫咗烤羊扒,一碟總共有三大件,旁邊有大量配料,可謂非常豐富。最特別係小椰菜,煮得好清脆,完全唔苦,還帶出獨有甘香。羊扒口感幾嫩,餐廳總共提供三款醬汁,自己覺得芥茉醬同羊扒最夾至於女友叫咗龍躉香辣扁意粉,呢道菜嘅配菜配搭比較少見,分別係木耳同豌豆。龍躉肉質結實,無咩骨啖啖肉就最啱好似我女朋友咁懶惰嘅人,整體創意十足,不過略嫌比較濕。難得嚟到咁有情調嘅Ember,我同女友一致贊成要叫番杯cocktail或mocktail。女友叫左Sex

經過一番嘅討論,我哋決定叫一款小食同兩款主食。

龍蝦湯

是日餐湯

芝士忌廉嫩菠菜

烤羊扒

龍躉香辣扁意粉

難得嚟到咁有情調嘅Ember,我同女友一致贊成要叫番杯cocktail或mocktail。女友叫左Sex on the beach,高身既cocktail更顯一份高貴大方,非常適合我女朋友嘅形象。
Sex  on  the  beach

我就叫左我最喜愛嘅classic cocktail - whisky sour。賣相非常出眾,整體偏酸唔會太難入囗,酸度可以接受。
Whisky  sour

當大家提起鵝頸橋,大家只會聯想繁華熱鬧嘅街市,不過當你行出去海旁,就會發現鵝頸橋下仍有一陣浪漫氣息。
2019-07-27
芝士忌廉嫩菠菜