2023-03-29
早前麗晶酒店 @hongkongregent 重開成為城中熱話當中既自助餐更加有極多YouTuber吹捧人頭近千蚊都一位難求( Ꙭ)!重申我唔係自助餐fans但男朋友成日都話要食男朋友生日正日竟然比我book到 咁就順下佢意啦ʅ( ・᷄֊・᷅ )ʃ◦凍海鮮當日款式算齊全 蟹都有三款:花蟹 麵包蟹 長腳蟹另外仲有青口 大蝦質素正正常常 長腳蟹比較瘦弱◦ 魚生最多人關注一定係日本藍鰭拖羅油香的確係拖羅黎 不過略嫌多筋另外大大兜任添三文魚籽都係一大賣點就咁食就比較鹹 餐廳冇提供埋壽司飯伴見唔少人都係攞其他壽司或者卷物墊lol◦ 蒸開邊龍蝦呢個我覺得當晚數一數二最好食(≖֊≖)Order完會師傅會先烚一烚 連埋已拆殼既龍蝦鉗肉比客人另外再有兩款荷蘭醬自己落雖然都係波士頓龍蝦 但又多肉又鮮甜而且肉質新鮮爽彈.ᐟ◦ 即烤手工薄餅好彩食到新鮮出爐 真係唔錯(´∇`)Pizza底脆得黎唔係餅乾果種◦ 即切燒牛肉&羊架師傅好細心會問食客prefer生啲定熟啲兩款肉都算高質 而羊架更出色 粉嫩軟熟~◦ 花雕酒浸法國鴨肝鴨肝連埋花雕酒經過慢煮處理 上菜前會加入南瓜蓉呢個配搭幾新鮮而且都夾既 無咩油膩感◦ 主打美
當中既自助餐更加有極多YouTuber吹捧
人頭近千蚊都一位難求( Ꙭ)!
重申我唔係自助餐fans但男朋友成日都話要食
另外大大兜任添三文魚籽都係一大賣點
就咁食就比較鹹 餐廳冇提供埋壽司飯伴
見唔少人都係攞其他壽司或者卷物墊lol
◦ 蒸開邊龍蝦
呢個我覺得當晚數一數二最好食(≖֊≖)
Order完會師傅會先烚一烚 連埋已拆殼既龍蝦鉗肉比客人
另外再有兩款荷蘭醬自己落
雖然都係波士頓龍蝦 但又多肉又鮮甜
而且肉質新鮮爽彈.ᐟ
◦ 即烤手工薄餅
好彩食到新鮮出爐 真係唔錯(´∇`)
Pizza底脆得黎唔係餅乾果種
◦ 即切燒牛肉&羊架
師傅好細心會問食客prefer生啲定熟啲
兩款肉都算高質 而羊架更出色 粉嫩軟熟~
◦ 花雕酒浸法國鴨肝
鴨肝連埋花雕酒經過慢煮處理 上菜前會加入南瓜蓉
呢個配搭幾新鮮而且都夾既 無咩油膩感
◦ 主打美式原個蛋糕
Ta-da⋆⸜♡⸝⋆ 真係要留肚食甜品
甜品種類比一般酒店多而且賣相都更加吸引
尤其係美式蛋糕都有5 6款
我試左banoffee pie 真心ok (ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
出奇地唔會太甜膩 餅底鬆化重牛油香超好食
◦ 即製法式班戟
呢一個就反而比tiffin好食 crepe皮夠薄
Overall 呢個價位選擇比想像中少 又唔算好精緻
食物質素唔錯但試一次就夠
因為冇邊樣話好驚豔同上面冇提及既食物都還好咁啦( ・᷄֊・᷅ )
✿
#lastbitematters