2014-03-17
老麥食乜絕對唔駛多講,但真係想comment下呢間新開既麥記。可能因為大舖搬細舖、加上位處IFC既關係,D位真係細到可以挑戰人類極限咁!如圖所見,真係重衰過自修室既cubicle,粗略估計枱面既size應該連一張A2紙都冇,最多只可以擺1.5個tray上去。可能因為咁,所以全店不論堂食外賣都係用外賣既packing,超級唔環保!另外,亦都可能因為超級唔夠位既關係,呢間老麥冇用double queue 而改用叫number既smart queue,不過亦都因為咁連一D好簡單既野食都要等好耐!現場所見有D職員甚至連一D好簡單既order都搞到亂晒大龍,令已經等得唔耐煩既人火上加油!可能因為食物係即叫即整既關係,整體質素總算保持得到。即磨咖啡飲得出真係即磨,唔係好似坊間果D一早整好晒求其喺張枱度攞起果D,返埋位攞上手重聞到少少咖啡既香味。而豬柳蛋漢堡既飽雖然好似比較乾身左少少,似係擺左好耐,但放左新鮮整好既豬柳同埋雞蛋上去之後,佢地既肉汁同埋油份卻剛剛好令到個飽腍腍地咁,口感非常唔錯,同平時食開既感覺好唔同,別有一番風味!雖然係咁,但當諗起香港人連食個老麥既空間都變得越黎越細、越黎越迫,真係
雖然係咁,但當諗起香港人連食個老麥既空間都變得越黎越細、越黎越迫,真係好慘呀!