2017-11-14 408 views
不知道從哪時開始, 身邊的朋友都開始抗拒麥當奴食物, 每次跟他們說"吃老麥吧!"他們都會說,平時還吃不夠嗎?可否呢餐唔食麥當奴? 其實麥當奴真的有那麼差勁的嗎? 好些店的漢堡餐已經接近一百之際麥記還是在$35-$40中間掙扎, 隨着成年人對麥記的批評, 見有部份開始進入初中的學生都開始看不起它, 當然大多數初中生都還是會幫襯麥記因為佢夠平又餵飽人, 而作為如此大的企業, 經歷了這兩至三代顧客, 仍然站穩陣腳已經是不容易的事, 今天大中華區雖然己經再不屬於總壇的子公司, 將來我們香港區是否也要易名無人得知, 但隨着時代轉變, 漢堡文化又會轉化成怎樣的一種食物?拭目以待!講返食物, 前一陣子出咗個新點子炸洋蔥圈漢堡作期間限定, 食咗兩次, 包是有別於平時的芝麻漢堡飽, 口感上感覺無咁黐牙, 味道再偏向咸飽多一點, 炸洋蔥圈有時係兩個圈有時係一圈, 睇番個洋蔥圈大細丙而定, 在洋蔥圈同漢堡牛肉中間還有一片煙肉片, 所以即使件漢堡牛肉無咩肉味/咸味都好, 這片煙肉都會補上, 實在不能小看它, 夾飽的汁偏少可能係唔想客人話邊咬邊漏汁啩, 一口過咬下去有香脆咬口滲點點嘅咸香然後是厚厚的牛肉餅, 絕

講返食物, 前一陣子出咗個新點子炸洋蔥圈漢堡作期間限定, 食咗兩次, 包是有別於平時的芝麻漢堡飽, 口感上感覺無咁黐牙, 味道再偏向咸飽多一點, 炸洋蔥圈有時係兩個圈有時係一圈, 睇番個洋蔥圈大細丙而定, 在洋蔥圈同漢堡牛肉中間還有一片煙肉片, 所以即使件漢堡牛肉無咩肉味/咸味都好, 這片煙肉都會補上, 實在不能小看它, 夾飽的汁偏少可能係唔想客人話邊咬邊漏汁啩, 一口過咬下去有香脆咬口滲點點嘅咸香然後是厚厚的牛肉餅, 絕對能討好喜歡吃炸野/肉類嘅香港客人, 配一個普通薯條, 唔加錢要粗薯角都已經好飽下, 印象中應該是$38.50左右,

而近期又有一次幫襯Mac Cafe的午餐, 叫咗一杯Flat White $24 同時以叫做優惠價的價錢$17試咗件綠茶紅荳千層可麗餅, Flat Wt 以呢個價錢算係大杯, 可麗餅做得算係漂亮嘅,但無論是可麗餅又或者夾層忌廉都係強差人意, 不過用來送咖啡啫唔使太講究嘅!
2017-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)