2016-03-15
一早就聽講麵家山嘅拉麵唔錯,老板娘系日本人,而且系日本拜師學藝做拉麵,所以拉麵做得好正宗,雖然遠,但為左美食再遠都想去試下,標準嘅聽吃貨,哈哈哈。。。咁出名嘅一間店,我仲以為好大間,但先得十個位置,可能店細名氣大,我點左個最貴嘅DX拉麵,呢間店總店系上水,可能近期生意火爆,所以要開多間分店。湯底我點左個黑蒜,因為我鐘意食蒜點,覺得蒜香味好好食,因為去得比較早,所以無咩人,遲左就要等位喇。如果唔點DX拉麵就系$65,加多十蚊就多左兩只味附蛋,好抵食,好多拉麵店一只蛋就要賣十幾港幣喇。上菜好快,黑蒜口味就系用黑蒜做油,做好麵后淋上去,好香嘅黑蒜味,一碗麵叉燒得幾件,但做得比較用心,兩邊表麵都有燒過,燒過后口感特別值得一贊,入口即溶,但又好有肉質感,肥瘦比例適中,一D都唔覺得油膩,拉麵品質都好OK,唔硬又唔軟,好有彈性,幾十蚊食碗咁料足嘅麵,都算抵食,食完出嚟外邊已經排長隊喇。