2023-07-14
每次我放工經過開文咸東街同禧利街交界,都會聞到一陣好香嘅食物味道。由於今日放工屋企冇住家飯食,所以去左有家既感覺”阿爸鮮食”買外賣啦。餐廳主打做外賣車仔麵為主,有不同既套餐,亦都有自選餐單 (湯底,主食同配菜)。講食物之前,我想特別讚老闆細心嘅地方,就係個外賣湯盒,返到屋企個湯一D都冇倒瀉,同埋麵用個密實袋分開裝,唔會令到個面發脹。值得一提係麵份量好足,就算係男仔食都夠飽肚。餐廳亦都有推出自家製嘅樽裝飲品(例如黑杞明目茶,杞子養生茶,玫瑰解鬱茶)。今次我試左鮮濃骨湯南瓜麵,配菜就叫左日本蘿蔔片,新加坡白魚蛋,手工鮮蝦雲吞同金錢肚。講返配料,金錢肚一d 都唔韌,鮮蝦雲吞好香蝦味,蘿蔔片滲入哂香濃嘅濃骨湯,好好味。另外我叫左日本去油大麥茶,有驚喜,個茶味好濃。雖然係食外賣,但係都食到車仔麵嘅精髓。懷舊車仔麵套餐 $59- 蕃茄濃骨湯+$4 &菠菜麵 (自行選擇湯底同麵食)- 配料 - 陳皮魚蛋,豬大腸,牛柏葉同日本蘿蔔片- 飲品 - 可口可樂、大麥茶、日本去油大麥茶、蜜桃烏龍茶一開個外賣盒聞到好香既蕃茄味,令到我食慾大增。魚蛋好香陳皮味,鍾意陳皮味就唔好錯過啦。蜜桃烏龍茶個味道比較似花茶,
懷舊車仔麵套餐 $59
- 蕃茄濃骨湯+$4 &菠菜麵 (自行選擇湯底同麵食)
- 配料 - 陳皮魚蛋,豬大腸,牛柏葉同日本蘿蔔片
- 飲品 - 可口可樂、大麥茶、日本去油大麥茶、蜜桃烏龍茶
一開個外賣盒聞到好香既蕃茄味,令到我食慾大增。魚蛋好香陳皮味,鍾意陳皮味就唔好錯過啦。蜜桃烏龍茶個味道比較似花茶,始終食車仔麵都要配返支嘢飲先係黃道。