2019-04-11 1263 views
今晚約埋朋友行街順便食埋晚飯,行到太子見到有間裝修幾靚既火鍋店,即管入去試吓得唔得先睇裝修係行中國風,而且好細心每位有一條圍裙俾食客用,防止醬汁和油彈到衣服身上還有每人一罐麻油俾大家自己調校醬汁。我哋選左個雙拼湯底(重慶雞煲拼酸菜豬什窩),火鍋配料就選左:泡椒金菇肥牛卷、窩筍玻璃腩卷、手切牛頸脊<大>、毛肚、豬大腸、鮮鵝腸、墨魚滑、鮮蝦雲吞、脆鯇魚片、蜂巢豆腐、即炸響鈴、皇帝菜和萵筍條。係未有得食之前,我哋叫左個青芥拍青瓜小食,來止吓肚餓先青芥拍青瓜:青瓜好爽囗青甜,加上少少辣味刺激,另到更加開胃重慶雞煲拼酸菜豬什窩:雞煲香辣惹味,酸菜豬什,酸酸味味,豬腸和豬肚彈牙爽囗泡椒金菇肥牛卷:賣相好靚,入囗金菇爽囗,肥牛肥美可囗,泡椒嗰辣味慢慢慘出來,幾刺激窩筍玻璃腩卷:賣相一樣給引,窩筍和腩片配搭得天衣無鏠,味道鮮甜嫩滑手切牛頸脊<大>:味道香濃,好有咬囗毛肚:爽口彈牙豬大腸:肥美甘香鮮鵝腸:肥美可口,鮮嫩甘甜墨魚滑:爽甜彈牙鮮蝦雲吞:大細適中,蝦肉新鮮彈牙,入囗唔梅脆鯇魚片:厚簿得宜,鮮甜爽囗蜂巢豆腐:好香豆味,索埋湯汁,入囗更加美味即炸響鈴:新鮮熱辣,厚薄適中,入囗冇油膉味萵筍條:鮮甜嫩

還有每人一罐麻油俾大家自己調校醬汁。

我哋選左個雙拼湯底(重慶雞煲拼酸菜豬什窩)火鍋配料就選左:泡椒金菇肥牛卷、窩筍玻璃腩卷、手切牛頸脊<大>、毛肚、豬大腸、鮮鵝腸、墨魚滑、鮮蝦雲吞、脆鯇魚片、蜂巢豆腐、即炸響鈴、皇帝菜和萵筍條。係未有得食之前,我哋叫左個青芥拍青瓜小食,來止吓肚餓先

青芥拍青瓜:青瓜好爽囗青甜,加上少少辣味刺激,另到更加開胃

青芥拍青瓜

重慶雞煲拼酸菜豬什窩雞煲香辣惹味,酸菜豬什,酸酸味味,豬腸和豬肚彈牙爽囗
重慶雞煲拼酸菜豬什窩

泡椒金菇肥牛卷

窩筍玻璃腩卷

手切牛頸脊<大>:味道香濃,好有咬囗
手切牛頸脊<大>

毛肚:爽口彈牙
毛肚

豬大腸:肥美甘香
豬大腸

鮮鵝腸:肥美可口,鮮嫩甘甜
鮮鵝腸

墨魚滑:爽甜彈牙
墨魚滑

鮮蝦雲吞:大細適中,蝦肉新鮮彈牙,入囗唔梅
鮮蝦雲吞

脆鯇魚片:厚簿得宜,鮮甜爽囗
脆鯇魚片

蜂巢豆腐:好香豆味,索埋湯汁,入囗更加美味
蜂巢豆腐

即炸響鈴:新鮮熱辣,厚薄適中,入囗冇油膉味
即炸響鈴

萵筍條:鮮甜嫩滑
萵筍條

呢間火鍋店食物唔錯,如果嫌唔夠味,可以點自己喜歡既醬料來提味,我覺得加左麻油和醋,更加提升左個香味和鮮味。
2019-02-20
Type of Meal