認真講,呢餐糖水真心食到我火滾,呢啲咁嘅服務態度嘅員工,真係仲可以留喺度做?麻煩朗豪坊滿記經理可以正視!事情係,我地一行6人叫左四碗白色嘅糖水,兩碗有雪糕嘅糖水。兩碗熱嘅杏汁,一碗凍嘅杏汁一碗凍嘅椰汁。兩碗熱嘅上左之後,有位馬尾(相對)後生嘅女侍應上左碗凍嘅白色糖水,由於杏汁同椰汁睇落去都係一樣。我就問佢:唔好意思,我想問下呢一碗係咩嚟架?馬尾女侍應佢指住張單:下?有寫架喎(啲態度串到)之後答:椰汁囉接住就有位(應該)熟手女侍應上左另一碗睇落一模一樣嘅白色糖水。我又問:唔好意思,我想問下呢一碗係咩嚟架?熟手女侍應:椰汁我話:咦,又椰汁?應該係一碗椰汁一碗杏汁熟手女侍應:咁呀?你等等,我問下廚房先 (拎走佢上嘅果一碗)後來,熟手女侍應拎返同一碗返來:呢一碗係椰汁,咁之前果碗應該係杏汁我:好呀,唔該你。你頭先個同事態度勁差喎,自己上緊咩俾個客都唔知,仲串個客張單有寫。我都知有寫,但你上緊咩,你自己答唔到,仲要後尾知道係亂講。熟手女侍應:佢係新黎架我:咁新黎無人教要點對客?熟手女侍應:佢黎咗3日咋我:咁3日都應該要教呀嘛,佢咁對啲客熟手女侍應:慢慢教,慢慢教之後熟手女侍應就走咗。然後上左兩碗

我就問佢:唔好意思,我想問下呢一碗係咩嚟架?
馬尾女侍應佢指住張單:下?有寫架喎(啲態度串到)
之後答:椰汁囉
我又問:唔好意思,我想問下呢一碗係咩嚟架?
熟手女侍應:椰汁
我話:咦,又椰汁?應該係一碗椰汁一碗杏汁
熟手女侍應:佢係新黎架
我:咁新黎無人教要點對客?
熟手女侍應:佢黎咗3日咋
我:咁3日都應該要教呀嘛,佢咁對啲客
熟手女侍應:慢慢教,慢慢教
之後熟手女侍應就走咗。

然後上左兩碗有雪糕嘅糖水,兩碗都應該係芒果雪糕,但上左一碗係抹茶一碗係芒果。

錯order唔緊要。但服務態度好重要。我唔理你之前發生咩事,你出得樓面serve 客就唔應該將你不快嘅態度拎嚟對客!你入廚房入後欄發完脾氣先好再出黎!

唔知係咪F&B特別難請人嘅關係,個熟手侍應好似好驚話佢咁?新人係要教的!你唔教,佢就keep 住用呢啲態度,雖然你係打工,公司亦好多分店,但你咁樣唔係留個人做野,係倒自己公司米!