2019-07-16 370 views
少女心得黎又帶少少麻甩既我☺️,今日去左呢間有多年歷史嘅正宗潮州菜:潮匯館。不過係正宗菜之前想講下佢既特別菜式:✨家鄉炸油果:(講真食過咁多間打冷,得呢間有,所以我係第一次食👅)睇個樣以為好硬? 其實係軟綿綿兼且煙煙韌韌,花生芝麻勁香!食落大滿足!🤤✨椒鹽白鱔片: 一級棒!超好食!個個都爭住食😂😂😂 厚切,彈牙,牙齒用少少力咬落去個種爽彈口感!而且新鮮清甜,咬落十分享受😌😌😌✨潮州糖醋麵: 依個經典,話係主食又得,話係甜品都得!因為糖同醋都係按你喜好自己加落去,減肥既你就要落少d糖啦!睇落有啲似廣東菜入邊嘅豉椒排骨炒麵(乾身炸底嗰種),但其實潮州糖醋麵係外小脆內軟身㗎!✨滷水三寶 (鵝片、鵝腸、鵝肝): 鵝片最緊要係新鮮同脂肪比例好;鵝肝亦都係,乾淨新鮮同入味;鵝腸就一個字:爽呀!✨滷水雙拼(🦑墨魚、🐷大腸): 鮮墨魚好爽滑,大腸就好冧好濃好滋味😋😋😋✨普寧炸豆腐: 外邊一層薄脆,入邊嫩滑如豆花🥰✨家鄉反沙芋: 正宗,標準!芋頭既選擇好重要,一定要起沙,口感酥軟,甜度剛好。仲有唔錯既:✨韭菜鵝紅✨金菇瑤柱扒時蔬(菜心)✨蝦蟹砂鍋粥✨椒鹽鮮魷✨椒絲腐乳炒通菜Well ~ 我係想像唔到我地班

不過係正宗菜之前想講下佢既特別菜式

椒鹽白鱔片

潮洲糖醋麵

滷水雙拼
滷水鵝片

普寧炸豆腐

✨普寧炸豆腐: 外邊一層薄脆,入邊嫩滑如豆花🥰

反沙芋

仲有唔錯既:
韭菜鵝紅

✨韭菜鵝紅
✨金菇瑤柱扒時蔬(菜心)

蝦蟹砂鍋粥

✨蝦蟹砂鍋粥

椒鹽鮮魷

✨椒鹽鮮魷

椒絲腐乳炒通菜
✨椒絲腐乳炒通菜

Well ~ 我係想像唔到我地班恐龍🦖 點解可以食到咁多野? 🤣🤣🤣🤣
不過,潮洲菜館就係越多人食越開心 🥳!

椒鹽白鱔片
潮洲糖醋麵