2020-01-21 1488 views
上星期五晚同朋友去旺角打邊爐,想食火鍋放題但walk-in間間都無位,醒起呢間以前成日食,出名用老鴨湯打邊爐嘅港式火鍋店。老三火鍋如其名,我用「麻甩」嚟形容,喺呢度食嘢唔使顧儀態,講嘢可以大大聲,啱哂一班人圍爐gathering。之前食過秘制老鴨鍋,加咗紅棗、杞子、黨參等藥材,湯底幾夠火候,人少可以叫半隻$78。呢幾日天氣凍想食辣暖下胃,於是叫咗麻辣拼清湯,麻辣湯裡面有豬皮及豬紅,偏香辣但唔夠麻,愈煲會愈辣。配料方面,雙拼加$10,例如廣島蠔拼本地滑牛、韮菜餃拼魚皮餃、芝士腸拼午餐肉等。美國肥牛脂肪比肉多,想食牛嘅話最好叫貴少少嘅手切肥牛或安格斯肥牛,由$138至$178不等,大碟牛有十二片左右。醉雞丸比金沙丸好食,金沙蝦丸或墨魚丸雖然彈牙足料,包住大大粒蛋黃餡,不過煮得耐唔夠流心,相反醉雞丸入面係醉雞汁,咬落去會爆汁,帶濃濃酒香,想試哂幾隻味亦可以叫四寶丸。另外有多款時價海鮮散叫,呢度收醬料每位$12及開胃小食$8,埋單每人約$200,食物算貨真價實,人多記得提前訂位。

2020-01-17
$200 (Dinner)