2018-07-17
今日約緊朋友去APM睇戲,有D時間當然要搵好野食。朋友話附近有一間人氣食堂,雖然門面並不起眼,但裏頭嘅食物配撘新穎,一試難忘咁話。講到咁,好難唔試架喎,即刻跟朋友入去試試佢。一入到去,比金毛老闆嚇一嚇,不過佢笑容滿面,細心有禮嘅招呼,立即比佢溶化左。我同朋友分別點左兩個招牌菜,牛腩蝦條煎米粉同葱花蛋治烘底。首先牛腩蝦條煎米粉,個蛋煎米粉賣相幾特別,有D似兩面黃,十分香脆。牛腩蘿蔔用一個不鏽鋼碟另上,炆得好稔好入味,加上蒜泥辣椒粒,非常惹味。雖然煎米粉無乜味,加上牛腩辣汁一齊食,就配合得天衣無縫。不過份量有D大,細食嘅未必食得晒。至於葱花蛋治,一件蛋治入面有兩層,一層係夾牛油,另一層係夾葱花蛋,牛油味唔會污染葱花香,咁嘅做法好考功夫,亦顯得出老闆嘅細心。由食物睇得出,老闆好用心經營呢間小店,同顧客打成一片,經過嘅朋友不仿一試。
講到咁,好難唔試架喎,即刻跟朋友入去試試佢。
我同朋友分別點左兩個招牌菜,牛腩蝦條煎米粉同葱花蛋治烘底。